Fakta Lion Lion: Haiwan Amerika Utara

Penerangan Fizikal

Singa Gunung, yang juga dikenali sebagai Cougar, Puma, atau Panther, adalah haiwan ternama yang besar, dengan kebanyakan baka yang berasal dari Amerika Utara. Selepas jaguar, ia adalah kucing kedua yang paling besar, dan juga salah satu daripada kebanyakan mamalia yang hidup di alam liar, di Hemisfera Barat. Ia mempunyai kepala bulat dengan telinga tegak. The forystarters adalah berotot dan kuat, dengan rahang yang kuat dilengkapi untuk merobek dan memegang mangsa lebih besar daripada dirinya sendiri, seperti antelop dan rusa. Kakinya dicirikan oleh lima cakar pada cakarnya, semuanya boleh ditarik balik. Pada kaki belakangnya dapat ditemukan empat cakar, dengan kaki depan mereka yang jauh lebih besar disesuaikan dengan baik untuk memelihara cengkaman seperti vise pada hewan mangsa, beberapa di antaranya jauh lebih besar dari singa gunung sendiri.

Diet

Singa gunung, yang mewajibkan karnivor, memerlukan banyak protein daging, terutamanya dari mangsa rusa mereka dan spesies yang berkaitan. Walaupun mereka gembira dengan rusa besar seperti rusa, singa gunung juga akan memakan haiwan yang lebih kecil, seperti raccoon, coyote, dan landak. Ternakan, kuda, kambing gunung, serangga kecil, dan tikus juga merupakan antara haiwan lain yang akan dimakan oleh cougar. Mereka diburu pemburu yang paling berkesan pada waktu malam atau pada waktu senja, dan mereka mempunyai tabiat makan pada bangkai besar untuk hari-hari berakhir. Sehingga mereka menamatkan mereka, mereka akan menyembunyikan mereka membunuh jauh dari haiwan lain, termasuk jenis mereka sendiri. Mereka memihak kepada leher apabila memberikan gigitan yang teruk, dan mereka licik ketika datang untuk mengejar dan menyimpan tab pada makanan mereka yang akan datang.

Habitat dan Julat

Dalam abad yang lalu dan beberapa dekad yang lalu, singa gunung telah dijumpai di alam liar di seluruh Amerika Syarikat. Bagaimanapun, menjelang abad ke-20, mereka telah dibebaskan dari hampir semua julat asalnya, terutamanya di Timur dan Midwest AS. Walau bagaimanapun, dalam tahun-tahun kebelakangan ini, di banyak negeri di rantau ini dan juga di wilayah-wilayah Kanada, populasi telah didapati cukup untuk memburu sukan. Lelaki transient sejak itu dilaporkan di wilayah barat Nebraska, Oklahoma, dan Dakota, serta Minnesota, Iowa, Missouri, dan semen atas Illinois dan Michigan. Lebih jauh ke barat di luar Rockies ke spesifik, populasi sentiasa kekal jauh lebih besar. Kesatuan Antarabangsa untuk Pemuliharaan Alam (IUCN) mengklasifikasikan Gunung Lions sebagai spesies "Kurang Kerisauan". Namun, kucing besar perlu dilindungi di banyak tempat. Walaupun kebanyakan hidup di barat Amerika Utara hari ini, mereka boleh didapati di hampir setiap habitat Dunia Baru di selatan Sungai Yukon, dengan penduduk yang lebih kecil ditemui di Amerika Tengah dan Selatan.

Kelakuan

Singa gunung adalah binatang bersendirian yang suka hidup sendirian, dan oleh itu tidak selalu dilihat oleh manusia, yang mereka akan sering cuba untuk menghindari. Untuk berkembang maju, mereka memerlukan banyak ruang terbuka dari haiwan lain, kerana mereka adalah rahsia dan sangat bersemangat. Kadang-kadang, mereka telah ditemui untuk menyerang orang, terutamanya kanak-kanak atau orang dewasa yang mengembara bersendirian bukannya dalam kumpulan. Satu lagi kelakuan yang berbeza dari cougar ialah keengganannya untuk mengambil apa-apa yang tidak diburu. Walaupun mereka biasanya menyerang hidung mereka, dalam beberapa keadaan yang jarang berlaku di California, mereka telah dilaporkan untuk mempamerkan tingkah laku makan yang oportunistik, memakan bangkai sengaja ditinggalkan oleh ahli biologi penyelidikan. Sepanjang banyak diaspora mereka, singa gunung mempunyai sedikit, jika ada, pemangsa semulajadi.

Pembiakan

Kematangan seksual dalam wanita adalah dicapai dalam tempoh satu setengah tahun kehidupan, dengan rata-rata satu sampah yang dilahirkan setiap dua tahun atau lebih sepanjang jangka hayat perempuan. Mating adalah pendek, walaupun berlaku lebih kerap berbanding haiwan lain yang setanding. Monogamy bukan sifat biasa di singa gunung, dengan wanita yang menukar pasangan secara adil sepanjang hayatnya. Perempuan biasanya menaikkan cubs sahaja, dan dengan cepat boleh menjadi defensif yang hebat terhadap anak-anak mereka. Tekanan sering menyebabkan kadar pembiakan yang rendah, baik di dalam liar dan dalam penangkaran. Penyebab umum kematian singa gunung di alam liar adalah kelaparan, bertarung dengan singa gunung yang lain, penyakit, tekanan kronik, dan memburu manusia.

Disyorkan

Bangunan Paling Tinggi di Amerika Tengah
2019
Kota AS yang mana mempunyai "Mile Square yang paling Inovatif di Planet"?
2019
Apakah tujuh dosa yang mematikan?
2019