Calliope Hummingbird Fakta: Haiwan Amerika Utara

Penerangan Fizikal

Calliope hummingbird dipercayai burung terkecil di Amerika Utara. Dari segi saiznya, seekor hummingbird calliope dewasa cenderung untuk mengukur antara hanya sekitar 2.8 dan 4 inci (7 dan 10 sentimeter) panjangnya, mempunyai rentang sekitar 4.33 inci (11 sentimeter) merentasi sayap, dan beratnya di bawah sepersepuluh auns (antara 2 dan 3 gram). Ketika datang ke penampilan mereka, burung-burung ini berwarna hijau berkilat pada mahkota, dengan tubuh gelap dan bawah putih. Mereka mempunyai bil dan ekor yang agak pendek. Perempuan dewasa dan orang dewasa mempunyai cuci merah jambu di atas tulang mereka, ekor gelap dengan tip putih, dan garis-garis berwarna gelap di leher mereka. Sebaliknya, lelaki dewasa mempunyai corak berwarna merah wain di kerongkong mereka, ekor gelap, dan kelabu hijau.

Diet

Dari segi diet mereka, burung liar calliope omnivora adalah kedua-dua insektivor dan nektarivora. Burung-burung diketahui mangsa dan memakan serangga. Untuk ini, mereka mula-mula menghayati serangga, dan kemudian zum keluar dari hujung untuk menangkap mereka di udara. Serangga yang lebih kecil yang mereka makan termasuk semut, kumbang, lebah, lalat, dan tawon. Selain itu, pemerhatian terhadap tingkah laku burung ini telah menunjukkan bahawa mereka juga makan secara teratur di telaga sap atau lubang di pokok-pokok yang dicipta oleh sapsuckers lain. Mereka pada dasarnya menjilat nektar dari bunga dengan menggunakan lidah panjang mereka. Adalah dipercayai bahawa mereka sering melawat bunga berbentuk tiub merah, walaupun mereka memakan bunga biru, kuning, putih dan ungu juga.

Habitat dan Julat

Habitat pembiakan dari hummingbird calliope dipercayai sangat bervariasi dari segi ketinggian, walaupun pada umumnya kelihatan lebih suka kawasan semak terbuka. Adalah normal bagi sarang untuk berlaku di ketinggian yang lebih tinggi, terutamanya di pergunungan. Ketinggian sarang biasanya cenderung bervariasi dari 2 hingga 65 kaki di atas tanah. Hutan terbuka gunung, alder tebal, willow dan padang rumput gunung digunakan oleh burung sebagai alasan pembiakan. Mereka juga boleh dilihat di padang pasir, kawasan separa padang pasir, kawasan chaparral dan dataran rendah semasa musim sejuk dan penghijrahan. Dari apa yang diketahui, sarang burung calliope sarang di Amerika Utara barat dari Southern British Columbia ke barat daya Alberta, melalui Washington, Nevada, Oregon dan California ke utara Baja California dan timur ke Wyoming, Utah dan Colorado. Semasa musim sejuk, mereka juga boleh dilihat di utara ke tengah Mexico. Mereka bergerak terutamanya melalui Arizona dan New Mexico dan Mexico utara semasa musim bunga dan musim panas.

Kelakuan

Kelakuan keseluruhan hummingbird calliope menyerupai spesies hummingbird lain. Ini adalah burung berhijrah yang hanya berinteraksi dengan individu spesies yang sama semasa musim kawin. Walau bagaimanapun, mereka biasanya berkongsi jarak dengan burung liar rufous. Kolibri burung calliope membuat penghijrahan jarak jauh setiap tahun dari julat musim panas mereka ke julat musim sejuk dan belakang mereka. Kerana mereka berhenti untuk mengisi bahan bakar pada madu, ada peluang yang baik bahawa mereka dapat dilihat di pelbagai lokasi di sepanjang laluan mereka.

Pembiakan

Apabila ia datang kepada pengeluaran semula, adalah normal bagi lelaki dewasa untuk tiba di tanah pembiakan sebelum perempuan, pada pertengahan April dan awal Mei. Laki-laki agak bertenaga dalam mempertahankan wilayah bersarang mereka di mana mereka terus membiak dengan banyak wanita, yang bermaksud mereka berpoligami. Laki-laki lelaki mengejar betina semasa musim pembiakan yang perempuan menjawab sama ada melarikan diri atau bersembunyi. Apabila menangkap seorang wanita, lelaki dewasa mempamerkan pameran wilayah seperti berdengung, menyelam, melayang dan bersuara. Pada waktu menetas muda dari telur, lelaki mengosongkan tempat pembiakan dan tidak mengambil bahagian dalam membesarkan anak muda. Sebaliknya, betina membina sarang cawan terbuka di dalam pokok konifer di bawah cawangan yang merana. Mereka juga boleh menggunakan pokok alder dan epal bergantung kepada habitat mereka. Pembinaan ini adalah penting, kerana wanita boleh menggunakan sarang yang sama berulang kali selama beberapa tahun. Perempuan kemudian meletakkan dua telur antara akhir bulan Mei dan awal bulan Julai, yang kemudian diinkubasi selama 15 hingga 16 hari. Yang muda biasanya mula terbang 20 hari selepas penetasan.

Disyorkan

Apakah Perbezaan Antara Buah dan Sayuran?
2019
Harga Rumah di Bandar Utama Kanada
2019
Negara-Negara Di mana Tentera Adakah Seorang Majikan Utama
2019