Berapa Banyak Jenis Penguin Di Sana?

Penguins tidak terbang, burung akuatik yang tergolong dalam perintah Sphenisciformes dan keluarga Spheniscidae . Burung-burung ini hidup hampir secara eksklusif di selatan Khatulistiwa dengan pengecualian penguin Galapagos yang tinggal di Kepulauan Galapagos di Ecuador. Penguin biasanya memakan krustasea, ikan cephalopoda, dan ikan yang terdapat di laut. Burung-burung ini menghabiskan hampir separuh daripada nyawa mereka di dalam air dan setengah di atas tanah. Di sini kita membentangkan spesies penguin yang hidup di dunia hari ini.

19. Macaroni Penguin

Satu pek penguin makaroni.

Penguin makaroni, Eudyptes chrysolophus, adalah spesies penguin yang berkisar dari Semenanjung Antartika ke Subantarctic. Salah satu daripada 6 spesies penguin berputar, penguin makaroni mempunyai puncak kuning, muka hitam dan bahagian atas, dan bawah putih. Penguin makan makanan krustasea, terutamanya krill, cephalopod, dan ikan kecil. Penguin makaroni mempunyai salah satu populasi terbesar spesies penguin. Walau bagaimanapun, spesies masih dikelaskan sebagai terdedah kepada penduduk yang semakin menurun.

18. Royal Penguin

Penguin diraja di Pulau Macquarie.

Penguin kerajaan, Eudyptes schlegeli, adalah spesies penguin yang hidup di pulau Macquarie sub-Antartika dan pulau-pulau lain berdekatan. Salah satu daripada spesies penguins terpinggir, penguin diraja agak serupa dengan rupa penguin makaroni yang disebutkan di atas dan oleh itu terdapat kontroversi mengenai klasifikasi mereka sebagai spesies yang berasingan. Salah satu perbezaan fizikal antara kedua-dua jenis ialah penguin diraja yang mempunyai muka putih dan dagu bukan hitam dalam hal penguin makaroni. Walau bagaimanapun, kedua-dua spesies dikenali untuk bersambung. Penguin diraja dapat dilihat di perairan di sekitar Antartika dan menghabiskan sebahagian besar masa mereka di laut daripada di darat.

17. Northern Rockhopper Penguin

Penguin rockhopper utara.

Juga dikenali sebagai penguin Moseley, 99% populasi penguin rockhopper utara ( Eudyptes moseleyi ) hanya secara eksklusif di Pulau Gough dan Tristan da Cunha di selatan Lautan Atlantik. Penguin ini memberi makan terutama pada krill dan krustasea lain, sotong, sotong, dan ikan. Sejak tahun 1950-an, populasi penguin ini telah mengalami penurunan 90%. Oleh itu ia dikelaskan sebagai spesies terancam.

16. Penguin Rockhopper Timur

Penguin rockhopper timur ( Eudyptes chrysocome filholi ) mendiami pulau-pulau sub-Antartika yang terletak di lautan Indo-Pasifik seperti Campbell, Auckland, Antipodes, Heard, Crozet, Prince Edward, Kerguelen, dan pulau-pulau lain.

15. Penguin-crested Penguin

Penguin yang tegang.

Penguin erect-crested ( Eudyptes sclateri ) adalah spesies penguin yang hanya diketahui tinggal di New Zealand. Di sini, ia membiak di Antipodes dan Kepulauan Bounty. Hal ini disebabkan oleh jarak terhad yang spesies ini diklasifikasikan sebagai terancam.

14. Snares Penguin

Mengelakkan penguin.

Penguin Snares ( Eudyptes robustus ) membiak di sekelompok pulau yang dipanggil The Snares di selatan pantai Pulau Selatan New Zealand. Penguin berukuran sederhana, pada 50 hingga 70 cm. Penguin mempunyai permukaan punggung hitam-hitam gelap dan permukaan ventral putih. Krill, ikan kecil, dan ikan cephalopoda bertindak sebagai makanan untuk burung-burung ini. Penguin Snares dikelaskan sebagai terdedah kepada IUCN.

13. Penguin Fiordland

The Fiordland crested penguin ( Eudyptes pachyrhynchus ) membiak di pantai selatan-barat Pulau Stewart / Rakiura dan Pulau Selatan di New Zealand. Di sini, penguin bersarang di tanah jajahan di kawasan hutan yang padat. Penguin makan terutamanya pada cephalopods dan, sedikit sebanyak, pada krustasea dan ikan. Disebabkan penduduknya yang kecil, penguin Fiordland adalah spesies yang terancam dengan populasi antara 2, 500 hingga 3, 000 pasang.

12. Penguin Yellow-Eyed

Menutup penguin bermata kuning.

Penguin bermata kuning ( Megatyptes antipodes ) adalah spesies penguin yang berkait rapat dengan penguin kecil. Penguin ini membiak di sepanjang pantai Pulau Selatan New Zealand, serta pulau-pulau lain yang berdekatan. Penguin berukuran sedang, berukuran panjang 62 hingga 79 cm. Penguin mempunyai jalur kuning terang yang berlari dari mata di sekitar belakang kepala. Individu hidup selama 20 tahun. Penguin bermata kuning mempunyai populasi hanya sekitar 4, 000 individu dan oleh itu spesies terancam. Memperkenalkan pemangsa dan pemusnahan habitat adalah ancaman terbesar kepada penguin ini.

11. African Penguin

Penguin Afrika, Afrika Selatan.

Penguin Afrika ( Spheniscus demersus ) mempunyai julat yang terhad kepada perairan Afrika. Penguin mempunyai topeng muka hitam dan kulit berwarna merah jambu yang tersendiri di atas mata. Penguin tinggal di koloni yang tersebar di 24 pulau antara Algoa Bay dan Namibia, di mana mereka mencari makanan ikan pelagis dan invertebrata laut di perairan pantai. Penguin Afrika adalah salah satu spesies penguins yang paling terancam yang hidup hari ini dan telah dikelaskan sebagai Terancam oleh IUCN. Hanya 10% penduduk 1.5 juta penduduk yang dianggarkan pada tahun 1910 yang masih hidup hari ini. Eksploitasi sejarah penguin untuk daging, penyingkiran guano (yang menjadi alasan untuk penguin) untuk penyediaan baja, tumpahan minyak, dan persaingan oleh perikanan merupakan ancaman terbesar yang dihadapi penduduk penguin.

10. Galapagos Penguin

Penguin Galápagos.

Penguin Galápagos ( Spheniscus mendiculus ) adalah endemik kepada Kepulauan Galapagos dan merupakan satu-satunya penguin yang tinggal di utara Khatulistiwa. Penguin adalah 49 cm panjang dan kira-kira 2.5 kg berat badan. Penguin ini ditemui terutamanya di Pulau Fernandina dan Pulau Iasabela di Galapagos tetapi populasi kecil juga tersebar di seluruh pulau-pulau lain. Penguin makan ikan persekolahan kecil dan kadang-kadang krustasea. Penguin Galapagos diklasifikasikan sebagai terancam setelah mengalami pengurangan 70% penduduk pada tahun 1980-an.

9. Penguin Humboldt

Penguin Humboldt ( Spheniscus humboldti ) adalah spesies penguin yang tinggal di Amerika Selatan. Coastal Chile dan Peru berfungsi sebagai tempat pembiakan penguin-penguin ini. Penguin Humboldt dinamakan selepas arus air sejuk dengan nama yang sama di mana ia berenang. Spesies ini dikelaskan sebagai Terancam oleh IUCN. Penguin berukuran antara 56 hingga 70 cm. Mereka mempunyai kepala hitam di mana sempadan putih yang bergerak dari bahagian atas kedua-dua mata, di sekitar penutup telinga dan dagu, untuk menyertai di kerongkong. Perubahan iklim, penangkapan ikan, dan pengasaman laut adalah ancaman terbesar kepada survival spesies penguin ini.

8. Magellanic Penguin

Penguin Magellanic.

Penguin Magellanic ( Spheniscus magellanicus ) berkembang biak di kawasan pesisir Chile, Argentina, dan Kepulauan Falkland. Sebahagian penguin ini bahkan berhijrah ke Brazil dan kadang-kadang dilihat di perairan pantai Rio de Janeiro. Penguin berkembang hingga mencapai 61-76 cm panjang. Penguin dicirikan oleh dua tali hitam di antara payudara mereka. Penguin Magellanic memakan sotong, krill, sotong, dan krustasea lain di dalam air. Spesies ini diklasifikasikan sebagai hampir terancam oleh IUCN. Perubahan iklim mencetuskan peningkatan kekerapan peristiwa ekstrim seperti kebakaran hutan, ribut, suhu ekstrem, dan lain-lain, telah menyebabkan peningkatan kegagalan pembiakan dalam penguin ini.

7. Penguin yang berkulit putih

Penguin berkulit putih ( Eudyptula minor albosignata ) adalah penguin kecil yang berjumlah kira-kira 30 cm. Ia mendapat namanya dari tanda putih pada siripnya. Sarang penguin di Pulau Motunau dan Bank Peninsula berhampiran bandar Christchurch, New Zealand. Penguin makan ikan kecil dan cephalopod yang kecil. Menurut Akta Spesies Terancam Amerika Syarikat, penguin putih yang bereputasi adalah spesies terancam.

6. Little Penguin Blue

Penguin biru kecil.

Penguin kecil ( Eudyptula minor ) adalah spesies penguin terkecil yang tumbuh hingga rata-rata 33 cm sahaja. Penguin ini boleh diperhatikan di sepanjang garis pantai New Zealand dan selatan Australia. Oleh kerana bulu biru dan saiznya kecil, mereka dinamakan sebagai penguin dongeng. Penguin makan ikan kecil clupeoid, crustacea, dan cephalopod. Walaupun diklasifikasikan sebagai spesies paling kurang perhatian, penguin kecil dikenakan gangguan manusia di habitatnya. Sebahagian daripada penguin ini tenggelam akibat kesan memancing bycatch. Tumpahan minyak dan pencemaran plastik juga mematikan kepada penguin

5. Gentoo Penguin

Penguin gentoo melompat ke dalam air.

Penguin gentoo ( Pygoscelis papua ) adalah spesies penguin yang berkait rapat dengan penguin Adélie. Fenotip yang paling ciri penguin ini adalah jalur putih yang lebar yang menghulurkan seperti bonet di bahagian atas kepala. Mereka juga mempunyai bil berwarna oren yang terang dan ekor yang panjang. Gentoos mencapai ketinggian 51 hingga 90 cm yang menjadikan mereka spesies penguin terbesar ketiga. Penguin Gentoo membiak di banyak pulau sub-Antartika dengan koloni utama yang berpusat di Georgia Selatan, Kepulauan Kerguelen, dan Kepulauan Falkland. Burung ini memakan krill dan krustasea lain serta ikan. Singa laut, paus pembunuh, dan anjing laut harimau seringkali menjadi mangsa gentoos sementara banyak burung laut mencuri telur mereka. Oleh kerana populasi yang agak stabil dan besar, Senarai Merah IUCN menyenaraikan penguin gentoo sebagai spesies Least Concern.

4. Chinstrap Penguin

Penguin Chinstrap.

Penguin chinstrap ( Pygoscelis antarcticus ) hidup di kepulauan dan pantai Lautan Antartika dan Lautan Pasifik selatan. Penguin mendapat namanya dari band hitam sempit di bawah kepalanya yang menjadikannya kelihatan seperti memakai topi keledar. Penguin ini mempunyai panjang purata 72 cm dan berat sekitar 3 hingga 5 kg. Spesies ini mempunyai taburan circumpolar. Krill, cumi-cumi, ikan, dan udang merupakan makanan dari penguin ini

3. Adélie Penguin

Sekumpulan penguin Adélie.

Penguin Adélie ( Pygoscelis adeliae ) adalah spesies penguin yang tinggal di sepanjang pantai Antartika dan merupakan salah satu yang paling diedarkan di seluruh dunia. Penguin ini berukuran pertengahan dengan saiz antara 46 hingga 71 cm. Penguin Adélie dibezakan oleh cincin putih di sekeliling mata dan bulu mereka di dasar rang undang-undang. Penguin Adélie memberi makan terutamanya pada pelbagai krill dan juga cumi-cumi glasier. Walaupun penduduk penguin ini masih agak stabil, perubahan iklim mengancam kelangsungan hidup spesies ini.

2. King Penguin

Penguin raja, Kepulauan Falkland.

Penguin King ( Aptenodytes patagonicus ) adalah penguin kedua terbesar selepas penguin maharaja. Dua subspesies dari raja penguin telah diiktiraf, iaitu A. p. patagonicus dan A. p. halli. Yang pertama dijumpai di Atlantik Selatan dan yang lain di bahagian lain penguin. Raja penguin makan ikan kecil, sotong, dan lanternfish. Penguin berkembang biak di pulau-pulau subantarctic yang bertaburan di bahagian utara Antartika.

1. Kaisar Penguin

Penguin maharaja dengan dua anak ayam.

Penguin emperor ( Aptenodytes forsteri ) spesies endemik ke Antartika. Ia adalah yang paling tinggi dan paling berat di kalangan semua jenis penguin. Penguin mencapai ketinggian kira-kira 122 cm dan berat antara 22 dan 45 kg. Permukaan dan permukaan punggung spesies ini berwarna hitam manakala perut berwarna putih dan payudara berwarna kuning pucat. Tompok telinga berwarna kuning terang. Ikan adalah makanan utama untuk penguin besar yang juga memberi makan kepada krustasea dan cephalopoda. Penguin maharaja boleh kekal di bawah air selama 18 minit.

Disyorkan

Bangunan Paling Tinggi di Amerika Tengah
2019
Kota AS yang mana mempunyai "Mile Square yang paling Inovatif di Planet"?
2019
Apakah tujuh dosa yang mematikan?
2019