Virginia Opossum Fakta: Haiwan Amerika Utara

Penerangan Fizikal

Sama ada adil atau tidak, Virginia Opossums sering dicirikan oleh wajah yang panjang, yang banyak orang menganggap menyerupai "senyuman besar dan jelek. Orang dewasa biasanya berat antara 6 dan 13 paun, dan badan mereka, dari ujung hidung hingga ujung hujung, adalah antara 2 dan 3 kaki panjang. Sehingga separuh daripada ini, bagaimanapun, sering di ekornya yang tipis, berisi. Nama binomialnya, Didelphis virginiana, merujuk kepada haiwan itu sebagai "dua buah rahim" dan berasal dari kawasan yang termasuk Virginia moden. Mereka adalah sepupu jauh dari Australian Possum, dan di Mexico Virginia Opossums dikenali dengan variasi nama tacuachi. Spesies ini menyeberang dari tanah saudara-saudara Amerika Selatan mereka ke Amerika Tengah melalui Isthmus Panaman beberapa juta tahun yang lalu.

Diet

Virginia Opossums adalah omnivora, dan akan makan apa sahaja. Sekiranya anda tidak mempercayainya, cuma tanya mana-mana pemilik rumah di kawasan pedalaman di Amerika Syarikat Tenggara apa yang sering berlaku jika anda meninggalkan sampah di luar rumah anda di sana. Di alam liar, Virginia Opossums akan makan serangga, krustasea, moluska, katak, dan reptilia yang hidup di dekat sungai, haiwan kecil lain, dan daging dan telur burung yang membuat sarang mereka atau dekat dengan tanah. Walaupun begitu banyak makanan haiwan, Virginia Opossums mendapat banyak hasil dalam diet mereka, dan mereka sering menunjukkan kecenderungan khas untuk memakan buah, buah beri, kacang, dan biji. Sebagai haiwan pada waktu malam, kebanyakan tambang ini dimakan dalam kegelapan sementara kebanyakan pemangsa mereka tidur.

Habitat dan Julat

Virginia Opossum, atau Opossum Amerika Utara, adalah satu-satunya marsupial yang dijumpai secara semula jadi di New World utara Mexico. Dengan lebih daripada 200 spesies marsupial secara semulajadi hadir di dalam dan sekitar Australia, lebih daripada seratus lagi spesies tambahan berasal dari Amerika Selatan dan Amerika Tengah, sedangkan marsupial aneh ini berdiri sendiri sebagai satu-satunya makhluk semacamnya di Kanada dan Amerika Syarikat. Opossum Virginia telah lama ditemui di kebanyakan kawasan Amerika Tengah, Mexico, dan Amerika Syarikat di timur Rocky Mountains. Semakin banyak, bagaimanapun, mereka telah menolak batas mereka ke Kanada Selatan, dan telah sengaja diperkenalkan ke Pantai Barat Amerika Syarikat pada abad yang lalu. Disebabkan kecenderungan mereka untuk memasak dan menggagalkan pemangsa, kerentanan yang rendah terhadap penyakit, dan kadar kelahiran yang tinggi, Virginia Opossums dianggap sebagai haiwan yang "paling kurang perhatian". Ahli imunologi mungkin belajar banyak dari Virginia Opossums, kerana mereka mempunyai kadar penyakit yang sangat rendah untuk haiwan liar lain, iaitu Rabies. Ini sebahagiannya disebabkan oleh suhu tubuh mereka, yang lebih rendah daripada kebanyakan mamalia lain. Dianggap gangguan yang terlalu banyak, mungkin terperangkap dan diracun di mana mereka biasa, sementara ada yang diburu untuk daging mereka. Oleh kerana penduduknya yang tinggi dan keupayaan untuk hidup dekat dengan manusia, mereka sering dilihat di tepi lebuh raya sebagai "jalan raya" yang dilanda kenderaan bermotor. Walaupun makhluk-makhluk hutan, perkembangan manusia nampaknya mempunyai sedikit kesan terhadap kehidupan mereka berbanding dengan bagaimana ia telah mendorong beberapa spesies Amerika Utara lain untuk memusnahkan atau penghijrahan ke rumah baru. Sebenarnya, sebagai beradaptasi dalam gaya hidup kerana mereka serba boleh dalam diet, banyak Virginia Opossums nampaknya bersenang-senang dalam tidur di bangunan penyimpanan dan makan dari sampah.

Kelakuan

Virginia Opossums mempunyai sejumlah besar musuh pemangsa, dan telah menghasilkan beberapa cara yang unik untuk menghindarinya. Istilah "bermain opossum", yang merujuk kepada salah satu negara yang tidak berupaya, merujuk kepada tabiat Virginia Opossums yang runtuh dan meragut kematian ketika dalam bahaya kehilangan nyawa untuk menipu penyerang. Mereka mungkin tidak bergerak selama berjam-jam, melambatkan kadar jantung mereka dan mengeluarkan gas berbahaya untuk menangkis karnivor. Walau bagaimanapun, disebabkan oleh banyak pemangsa mereka, peratusan bayi yang agak kecil dapat bertahan menjadi dewasa. Pendaki yang mahir, Virginia Opossums biasanya membuat rumah mereka di dalam pokok-pokok di dalam dan di sekitar pokok-pokok, tetapi boleh mengambil tempat kediaman di kandang dan gudang orang petani juga untuk mencari kehangatan. Walaupun sangat aktif pada waktu malam, mereka bersembunyi dan tidur pada siang hari. Pada musim panas, mereka adalah pengembara yang meriah, dan jarang akan tidur di tempat yang sama pada malam berturut-turut.

Pembiakan

Virginia Opossums adalah marsupial, yang bermaksud bahawa perempuan kurang "fungsional" plasenta untuk bayi mereka berkembang dalam. Atas sebab ini, semasa masih dalam peringkat janin perkembangan di dalam ibu, bayi dibelokkan ke dalam kantung di luar ibu, di mana mereka bertumbuh dan terlindung ketika mereka mengasuh pada ibu mereka sehingga mereka cukup kuat untuk terdedah kepada luaran persekitaran. Perempuan Virginia Opossums biasanya mempunyai dua kali litters setiap tahun, masing-masing mempunyai sekitar 5 hingga 8 bayi opossum kecil, yang memberi makan 13 puting dalam kantung bulu yang berbulu. Courtship biasanya melibatkan lelaki membuat satu siri "klik" untuk menarik wanita untuk bersalin. Lelaki tidak membantu wanita dalam membesarkan anak muda, dan meninggalkannya selepas mengawan. Young Virginia Opossums meninggalkan kantung ibu mereka dan bersiar-siar di sekitar mereka sendiri setelah berusia sekitar 4 bulan dan mendekati 1 paun dalam berat badan. Ketepatan kitaran kelahiran ini sangat mengagumkan, kerana anak-anak muda yang sedang berkembang akan dijadikan "marsupium" (kantung ibu) sekitar 12 hari selepas pembuahan. Bayi ini begitu kecil sehingga 20 daripadanya boleh masuk ke dalam satu sudu teh.

Disyorkan

Apa yang perlu dilakukan di Detroit: 10 Idea
2019
Apa itu Bunga Negeri New Hampshire?
2019
Kehidupan Di Gurun Arab: Apa Haiwan Di Sini?
2019