Mamalia Terancam Di Yemen

Yaman adalah sebuah negara Arab di bahagian selatan Semenanjung Arab yang bersempadan dengan Laut Merah, Oman, Arab Saudi, dan Laut Arab. Menurut Kesatuan Antarabangsa untuk Konservasi Alam (IUCN), terancam mamalia dikelompokkan menjadi empat bergantung pada tahap risiko mereka. Secara kritikal yang terancam (CN) berada pada risiko kepupusan yang sangat tinggi dari liar diikuti dengan terancam (EN) yang berisiko tinggi, terdedah (VU) berisiko tinggi, dan hampir terancam (NT) untuk menjadi terancam dalam masa terdekat. Antara mamalia yang terancam di Yaman adalah harimau Arab, dilucuti hyena, kelawar Sind dan Dorcas gazelle.

Leopard Arab (Panthera pardus nimr)

Burung harimau Arab mempunyai pucat warna kuning keemasan di belakang dengan roset hitam dan bintik-bintik melawan warna badan putih atau putih abu-abu. Kulit membantu ia menyamarkan rupa bumi dengan batu dan ekor panjang untuk keseimbangan. Laki-laki lebih besar dan lebih berat daripada perempuan di 6 kaki hingga 6 kaki dan 8 inci dan 18 hingga 34 kilogram untuk lelaki, berbanding panjang 5 kaki hingga 6 kaki dan berat 18 hingga 23.5 kilogram untuk wanita. Leopard Arab ditemui di pergunungan yang tinggi, lembah yang mendalam dengan makanan, air dan keselamatan yang mencukupi. Di Yaman, mereka menduduki gabenor Al Mahrah. Leopard ini hidup dalam kesendirian dan hanya membentuk pasang selama musim kawin yang diikuti dengan tempoh kehamilan sekitar 100 hari, anak-anak muda muncul dari den pada satu bulan dan disapu pada tiga bulan. Para ibu tinggal bersama anak cucu selama dua tahun kerana mereka mengajar kemahiran hidup. Leopard Arab menyerang ibunda Nubian, tikus, gazelle Arab, burung, serangga, badak madu, mongoose dan ternakan. Penangkapan ikan, pengurangan mangsa, pencerobohan habitat dan pembunuhan oleh gembala adalah ancaman utama.

Dilucutkan Hyena (Hyaena hyaena)

Omnivora pada waktu malam, dengan kepala yang luas, muncung menunjuk, dan telinga yang tajam, mempunyai garis-garis menegak dan ekor lebat dengan belakang yang miring. Memburu dilakukan dalam kesendirian dan kadang kala dalam kumpulan keluarga kecil dipanggil puak. Hidung yang dilucutkan memberi makan kepada serangga, haiwan kecil, buah-buahan, dan boleh bertahan selama beberapa hari tanpa air. Air dianggap ringan apabila didapati mereka boleh minum air masin, soda atau air tawar. Makanan lebihan disimpan dalam lubang cetek yang digali dengan jeritan mereka. Hyena yang dilucutkan tidak mempunyai musim pembiakan yang jelas dan tempoh kehamilan berlangsung selama 90 hingga 92 hari dengan 2-4 anak kelahiran setiap kelahiran. Anak-anak itu lahir buta dan tuli dengan kot putih atau kelabu. Penyusutan dilakukan dari 8 minggu hingga 12 bulan sambil belajar kemahiran hidup dari ibu. Hyena yang dilucutkan mempunyai umur 24 tahun dalam kurungan. Hyena itu menduduki tempat yang hampir terancam kerana penurunan populasi yang cepat akibat kemusnahan habitat, memburu dan kerentanan yang tinggi terhadap keracunan.

Sind Bat (Eptesicus nasutus)

Kelawar Sind dikelaskan sebagai terdedah kepada gangguan habitatnya. Kelawar itu mempunyai pelage pucat, telinga kecil, kaki hitam dan telinga, satu keping atas dan ekor yang maju. Ekor dilindungi dengan membran kecuali pada hujung ekor. Panjang badan dan kepala adalah sekitar 42 hingga 52 milimeter. Kelawar Sind mempunyai sebaran besar di Semenanjung Arab. Pergerakan adalah melalui echolocation dengan penerbangan yang tidak menentu dan menyelam. Kelawar memakan serangga kecil dan disesuaikan dengan habitat bawah tanah (dalam gua). The kelawar Sind adalah pada waktu malam.

Dorcas Gazelle (Gazella dorcas).

Gajah Dorcas adalah sama dengan gunung berapi gunung, walaupun lebih kecil dan dengan telinga yang lebih panjang dan tanduk kuat melengkung. Kotak itu berwarna dengan warna putih. Dorcas gazelle berukuran 15 hingga 24 kilogram dan disesuaikan dengan padang pasir. Gela memakan daun, bunga, buah-buahan pokok akasia, ranting dan buah-buahan, dan boleh bertahan lama tanpa air. Apabila diancam, mereka berjalan pada kelajuan sehingga 96 kilometer sejam semasa keadaan yang keras, mereka hidup berpasangan dan dalam keluarga satu lelaki, beberapa wanita dan anak muda dalam keadaan yang baik. Musim pembiakan berlangsung dari September hingga November dengan lelaki menandakan wilayah mereka dengan tahi. Selepas enam bulan seekor anak lembu yang dikembangkan sepenuhnya, dan dalam kes-kes yang jarang berlaku kembar, dilahirkan dan disapih dari hari pertama. Anak lembu mengambil makanan padat selepas kira-kira dua minggu sejak lahir. Pemangsa semulajadi adalah ancaman besar kepada penduduk Dorcas gazelle yang membuatnya terdedah. Memperluas penempatan manusia mengurangkan jarak habitat dan mewujudkan persaingan untuk meragut tanah dengan kambing dan kambing domestik. Jangka hayat purata adalah 24 tahun.

Usaha Pemuliharaan

Mamalia Yaman telah terdedah kepada risiko kepupusan disebabkan oleh aktiviti manusia. Pertubuhan-pertubuhan bukan kerajaan seperti Yayasan bagi Hidupan Liar Terancam di Yaman telah ditubuhkan untuk meningkatkan kesedaran kepada rakyat Yaman mengenai pentingnya pemuliharaan dan pemuliharaan hidupan liar. Terdapat juga kerjasama badan-badan hidupan liar tempatan dengan negara-negara lain dalam pemuliharaan spesies Arab. Tiada kawasan perlindungan lagi untuk terancam mamalia di Yaman. Kebanyakan organisasi bukan kerajaan juga menolak pihak berkuasa untuk menyusun undang-undang untuk perlindungan hidupan liar. Sebagai tambahan kepada mamalia yang disebutkan di atas, gunung berapi gunung, kucing pasir, Nubian ibex, Arabian Oryx, kelawar kuda Blasius, dan kelawar ekor bebas ekor panjang juga terancam kepupusan.

Mamalia Terancam di YamanNama saintifik
Harimau Arab

Panthera pardus nimr
Hyena berjalur

Hyaena hyaena
Sindikat keledar

Eptesicus nasutus
Dorcas gazelle

Gazella dorcas
Gunung berapi

Gazella gazella
Kucing pasir

Felis margarita
Nubian ibex

Capra nubiana
Oryx ArabOryx leucoryx
Kelawar kuda BlasiusRhinolophus blasii
Kelawar ekor bebas ekorOtomops martiensseni

Disyorkan

Apakah Arti Luminisme Amerika?
2019
Apakah Gurun Terbesar di Dunia?
2019
Amerika Syarikat Dengan Hutang Kad Kredit Tertinggi Per Kapita
2019