Mamalia Terancam dari Ethiopia

Ethiopia adalah negara terkandas yang terdapat di sepanjang Tanduk Afrika. Ia adalah salah satu kawasan penempatan manusia paling awal di dunia, dan dengan itu diisi dengan banyak tapak arkeologi. Negara ini mempunyai banyak tempat tinggi dengan dataran tinggi yang meliputi kawasan yang besar. Negara ini mempunyai beberapa sungai yang membolehkan hidup haiwan. Walau bagaimanapun, iklim kawasan itu cerah, menjadikannya banyak tumbuh-tumbuhan kering. Haiwan yang hidup di negara ini perlu menyesuaikan diri dengan keadaan. Walau bagaimanapun, rantau selatan meningkatkan tumbuh-tumbuhan lebih subur, menjadikan kawasan ini lebih banyak haiwan berbanding bahagian Utara.

Grevy's Zebra (Equus grevyi)

Zebra Grevy adalah 2.5 meter dari kepala hingga ekor, dan merupakan yang terbesar dari tiga spesies zebra. Ia kadang-kadang disebut sebagai zebra Imperial. Habitat pilihannya adalah di padang rumput separa gersang, di mana ia boleh bertahan tanpa air selama lima hari pada suatu masa. Haiwan ini tidak mempunyai bon jangka panjang, berbeza dengan jenis zebra lain. Haiwan bergantung pada rumput untuk bertahan hidup. Lelaki bukan wilayah dan wanita menyusu cenderung lebih suka kawasan dengan rumput pendek dan belukar padat lebih daripada lelaki wilayah dan perempuan tidak menyusu. Rakan zebra dan menghasilkan semula sepanjang tahun. Walau bagaimanapun, musim yang paling disukai untuk mengawan adalah antara bulan Ogos dan September selepas hujan lebat. Perkahwinan biasanya rambang bagi perempuan yang belum diberi kelahiran. Walau bagaimanapun, mereka yang pernah melahirkan cenderung tinggal bersama seorang lelaki untuk pembiakan berterusan.

Penduduk Zebra Grevy di Ethiopia telah berkurang secara drastik selama bertahun-tahun dari tahun 1980 hingga 1995. Pada masa itu, bilangan mereka menurun dari 1, 900 kepada 577, dan pada tahun 2003 mereka hanya 106 yang tinggal di negara ini. Dari tahun 1980 hingga 2003 penduduk Grevy's Zebra menurun sebanyak 94%. Walau bagaimanapun, terdapat peningkatan penduduknya sejak tahun 2006 dan seterusnya. Mamalia telah disenaraikan oleh Kesatuan Antarabangsa untuk Pemuliharaan Alam (IUCN) sebagai spesies terancam. Ancaman utama kepada haiwan termasuk pengurangan sumber air yang tersedia kepada haiwan, degradasi habitat, dan kesan overgrazing. Penyakit, memburu, dan persaingan untuk sumber juga menjejaskan zebra Grevy.

Gajah Nubian (Giraffa camelopardalis Camelopardalis)

Giraffe Nubian mempunyai garis-garis putih yang menggariskan bintik-bintik kastanya yang jelas. Di kepala mereka, anda akan mendapati dua tombol dan benjolan tambahan di sisi tengkorak mereka. Mereka biasanya tinggal di hutan dan sabana. Walaupun larian mereka kelihatan kekok, mereka berjalan pada kelajuan 30 batu sejam apabila terkejut.

Jerapah Nubian boleh menghabiskan masa yang panjang tanpa air dan memberi makan secara eksklusif pada pokok renek. Mereka adalah sosial, menjadikan mereka meragut dalam kumpulan tanpa dominasi yang jelas. Pembiakan mereka melibatkan penggandaan selepas wanita itu mengalami kehamilan selama 15 bulan. Haiwan ini ditahan kerana keturunannya yang terancam.

Menurut Taman Zoologi Kebangsaan Smithsonian, Gajah Nubia adalah haiwan hidup tertinggi di dunia dengan leher mereka sendiri berukuran 1.8 meter (6 kaki) panjang, dan kaki mereka juga mengukur panjang 6 kaki. Seorang wanita dewasa akan menimbang 680 kilogram (£ 1, 500), dan lelaki yang lebih besar sebanyak 1, 300 kilogram (3, 000 pound).

Gunung Nyala (Tragelaphus buxtoni)

Gunung Nyala, mirip dengan jenis antelop, ditemui di kawasan pergunungan di pusat Ethiopia. Lelaki biasanya lebih tinggi daripada wanita. Kedua-dua jantina adalah pemalu kepada manusia. Lelaki tidak memperlihatkan tingkah laku wilayah, menjadikan mereka merasakan damai. Pengeluaran semula bermula apabila wanita mencapai dua tahun, dan tempoh kehamilan akan berlangsung selama sembilan bulan. Tanduk lingkaran digunakan untuk pertahanan. Penghunian manusia telah membawa kepada penghapusan habitat mereka, dan ini menjadikan mereka hidup di ketinggian yang lebih tinggi. Lebih-lebih lagi, keinginan untuk daging permainan telah menyebabkan mereka terancam akibat penurunan pesat penduduknya.

Eastern Black Rhinoceros (Diceros bicornis michaeli)

The Black Rhinoceros Timur adalah besar, dan mempunyai berat sehingga 3, 000 pound. Ia mempunyai kulit berkerut dan merupakan spesies yang paling agresif. Badak adalah pelayar yang biasa di habitat savana dan hutan dataran tinggi. Ia cenderung lebih suka lulur akasia dan semak duri yang tebal. Ia memberi makan kepada cawangan, buah-buahan dan semak berkayu. Walau bagaimanapun, haiwan lebih nokturnal daripada diurnal. Lelaki adalah sangat agresif tetapi bertolak ansur dengan penceroboh lelaki yang tunduk. Tingkah laku tidak menggalakkan pemangsa yang cenderung mengenakan caj pada orang muda. Ia mempunyai bilangan penduduk yang rendah kerana memburu untuk tanduknya. Undang-undang telah membolehkan pemuliharaan haiwan terancam ini yang telah didorong hampir ke titik kepupusan.

Mamalia Terancam di EthiopiaNama saintifik
Tikus amfibia Ethiopia

Nilopegamys plumbeus
Haren shrew

Harimau Crocidura
Keledai liar Somalia

Equus africanus somaliensis
Badak hitam timur

Diceros bicornis michaeli
Walia ibex

Capra walie
Jerapah Nubian

Giraffa camelopardalis camelopardalis
Nyala gunung

Tragelaphus buxtoni
Zebra Grevy

Equus grevyi
Serigala Ethiopia

Canis simensis
Anjing liar Somalia

Lycaon pictus somalicus

Disyorkan

10 Bandar Terkemuka Di Ontario
2019
Apakah Industri Terbesar di Chile?
2019
Giacomo Puccini - Komposer Terkenal dalam Sejarah
2019