Kaisar Penguin Fakta: Haiwan Antartika

Penerangan Fizikal

Penguin maharaja, atau ptenodytes forsteri menggunakan nama binomialnya, adalah yang paling berat dan paling tinggi dari penguin. Kedua-dua lelaki dan wanita adalah sama dalam saiz bulu dan saiz badan - tumbuh hingga ketinggian 48 inci dan berat antara 49 hingga 99 pound. Semua penguin mempunyai badan yang diselaraskan dan tidak dapat terbang. Badan-badan penguin maharaja yang diperkemas bertujuan untuk membantu berenang. Lidah mereka mempunyai barbud belakang untuk memastikan mangsa mereka tidak dapat melarikan diri dengan mudah apabila ditangkap. Bulu gelap mereka berubah menjadi coklat semasa musim panas Antartika. Molting agak cepat di kalangan spesies ini, mengambil kira-kira 34 hari.

Diet

Penguin maharaja terutamanya makan ikan, walaupun mereka akan membuat perayaan dari makhluk laut lain, seperti krill, cephalopod, dan krustasea juga. Semasa memburu, spesies boleh menghabiskan hampir 20 minit tenggelam ke kedalaman kira-kira 535 meter. Spesies penguin mempunyai adaptasi khusus yang membantu ia bertahan di bawah air selama beberapa minit ini. Mereka termasuk hemoglobin unik berstruktur, tulang pepejal untuk menurunkan barotraumas, keupayaan untuk menutup kurang fungsi penting dari pelbagai organ badan, dan meratakan bulu menghalang kehilangan haba.

Habitat dan Julat

Terdapat kira-kira 17-20 spesies penguin, bergantung kepada ahli sains semula jadi yang anda tanya. Bilangan spesies yang sudah pupus sudah pasti perdebatan yang lebih kontroversi lagi. Jumlah penduduk penguin Emperor global adalah 595, 000 burung dewasa pada tahun 2009, dan terdapat 46 koloni yang tersebar di seluruh Antartika dan Sub-Antartika, dengan kira-kira 35% yang tinggal di utara Bulatan Antartika. Malangnya, penguin Maharaja telah dipindahkan dari menjadi spesies yang "kurang berkepentingan" kepada satu dengan status "yang hampir terancam" oleh Kesatuan Antarabangsa untuk Pemuliharaan Alam pada tahun 2012. Alasan utama penduduknya yang merosot termasuk perubahan iklim, dikurangkan ketersediaan makanan, dan pemusnahan habitat, serta jangkitan penyakit.

Kelakuan

Penguin maharaja tidak mempunyai sarang tetap seperti kebanyakan burung lain. Oleh itu, mereka membuat panggilan suara untuk mengenal pasti anak ayam dan rakan kongsi mereka. Daripada semua spesies burung, penguin ini hidup dalam persekitaran yang sejuk di mana suhu menjadi serendah -40 derajat celcius. Oleh itu, bulu-bulu mereka membantu mereka bertahan di kawasan yang sejuk ini dengan menghalang kehilangan haba badan. Juga, mayat mereka mampu melakukan thermoregulation yang berkesan, mengekalkan suhu badan tanpa mengganggu proses metabolik yang penting.

Pembiakan

Kaisar penguin berkahwin semasa musim sejuk di Antartika. Penguin ini diketahui mengembara sehingga 120km mencari koloni pembiakan. Wanita itu meletakkan telur tunggal yang kebanyakannya diinkubasi oleh rakan lelaki lelaki itu sementara dia memakan makanan. Kedua-dua ibu bapa bergilir-gilir untuk menjaga anak ayam yang baru menetas. Walaupun umur biasa penguin ini berusia 20 tahun di alam liar, beberapa individu mungkin hidup hingga 50 tahun. Peluang hidup bertahan melebihi kelahiran purata penguin Kaisar telah dianggarkan pada 95%, dengan kira-kira 1% daripada mereka yang hidup sehingga 50 tahun.

Disyorkan

Bangunan Paling Tinggi di Amerika Tengah
2019
Kota AS yang mana mempunyai "Mile Square yang paling Inovatif di Planet"?
2019
Apakah tujuh dosa yang mematikan?
2019