The Gray Wolf: Haiwan Amerika Utara

Apakah Wolves Grey?

Serigala Grey ( Canis lupus ) dikatakan sebagai ahli keluarga terbesar yang anjingnya biasa, Canidae . Nama genus, Canis, adalah perkataan Latin yang bermaksud "anjing", dan lupus perkataan Latin yang bermaksud "serigala". Klasifikasi Latin diterjemahkan ke bahasa Inggris menjadi "anjing-serigala". Kami menggunakan nama "abu-abu" untuk menggambarkan semua sub-populasi anjing, walaupun warna kelabu tidak boleh menjadi warna utama di kalangan semua anggotanya. Serigala kelabu adalah anjing biasa dengan ekor lebat panjang yang sering hitam. Warna kot mereka biasanya campuran kelabu dan coklat dengan tanda muka unik. Warna boleh berbeza-beza, dari putih ke coklat, dan juga hitam. Serigala kelabu besar dan berat berbanding sepupu liar mereka yang berhampiran dengan Coyote, atau "Golden Jackal". Kaki serigala kelabu pada umumnya lebih panjang berbanding dengan anjing lain, sifat yang membolehkan mereka lebih mudah mengatasi salji yang mendalam. Bergantung pada subspesies serigala kelabu, saiz mereka juga sangat merentasi kedua-dua jantina. Di sepanjang julat tipikal, serigala kelabu betina menimbang antara 40 dan 120 paun, dan mengukur panjang 4 hingga 6 kaki. Laki-laki dewasa sedikit lebih berat, berukuran 5 hingga 6.5 kaki panjang. Ketinggian mereka di bahu, apabila berdiri di atas semua empat kaki, berkisar antara 28 hingga 30 inci.

Apa Adakah Wolves Grey Makan?

Serigala kelabu adalah karnivora, dan mereka sering menghidupkan makanan mereka dengan memasak atau mencuri mangsa dari pemangsa lain. Mereka lebih suka makan mamalia berbulu besar, seperti rusa, bison atau moose, tetapi anda juga boleh mencari mereka memburu haiwan yang lebih kecil juga. Secara mengejutkan, orang dewasa boleh makan sebanyak 20 paun daging dalam satu hidangan. Di kebun binatang, serigala sering diberi makan dengan anjing atau potongan daging.

Di mana Adakah Wolves Grey Live?

Menurut Pusat Serigala Antarabangsa, anggaran serigala kelabu di Alaska adalah antara 7, 000 dan 11, 200, sekitar 3, 700 di rantau Great Lakes, dan sekitar 1, 675 di Northern Rockies. Penduduk serigala kelabu di rantau ini kekal stabil sejak usaha kerajaan telah dibuat untuk melindungi mereka. Wolf Grey diklasifikasikan sebagai spesies terancam oleh Perkhidmatan Ikan dan Hidupan Liar AS, sebahagian besarnya disebabkan oleh perubahan alam sekitar dan akibat lain dari gangguan manusia dalam habitatnya. Kepercayaan bahawa serigala berbahaya kepada manusia adalah salah satu ancaman yang dihadapi oleh spesies ini. Ketakutan dan salah faham ini menimbulkan ancaman besar kepada serigala kerana orang sering membunuh mereka daripada ketakutan yang tidak berasas. Ancaman yang paling biasa kepada kehidupan serigala di kawasan penduduk adalah konflik dengan orang-orang yang membunuh ternakan mereka, yang sering menyebabkan pemburuan dan penangkapan mereka oleh petani dan peternak.

Bagaimana Wolves Grey Live?

Serigala kelabu sangat menyesuaikan diri dengan habitat yang paling, sama ada tempat itu menjadi tundra, hutan, padang rumput, atau padang pasir. Mereka bertanding dengan baik apabila terdapat banyak salji, keadaan yang kondusif untuk memburu mangsa. Semasa musim luruh dan musim bunga, mereka lebih aktif, dan cenderung berbaring di tempat terbuka lebih kerap.

Bagaimana Adakah Wolves Kelabu Semula?

Serigala abu-abu biasanya monogamous, dan pasangan yang dipadankan akan tetap bersama untuk hidup kecuali pasangan lain mati. Di Amerika Utara, mereka biasanya membiak dari akhir bulan Januari hingga Mac. Serigala kelabu biasanya mengandung sekitar 62 hingga 75 hari, dan cenderung melahirkan 4-6 pups per sampah. Anak-anak yang baru lahir dilahirkan buta dan pekak, dan pek itu menjaga anaknya sehingga umur sekitar 10 bulan. Pada masa ini, mereka biasanya cukup tangkas untuk menjaga diri dan melarikan diri dari bahaya.

Disyorkan

Apakah Perbezaan Antara Buah dan Sayuran?
2019
Harga Rumah di Bandar Utama Kanada
2019
Negara-Negara Di mana Tentera Adakah Seorang Majikan Utama
2019