Ferruginous Hawk: Haiwan Amerika Utara

Penerangan Fizikal

Elang Ferruginous mempunyai kepala putih, kaki berbulu, dan bahu rusa-coklat dan belakang. Bawahnya diketahui mempunyai garis-garis yang bertaburan, dan ia mempunyai sayap kelabu-coklat. Ekor elang ferruginous berwarna putih dengan cuci karat berwarna coklat yang cantik. Elang ferruginous wanita umumnya agak lebih besar daripada lelaki, walaupun terdapat pertindihan sedikit antara lelaki besar dan wanita kecil dalam pelbagai ukuran. Panjang dewasa elang Ferruginous adalah sekitar 1.7 hingga 2.3 kaki (51 hingga 69 sentimeter), dan mereka mempunyai sayap rata antara 4 dan 5 kaki (122 dan 152 sentimeter). Berat badan elang ferruginous berkisar antara 2.2 dan 5 paun (977 dan 2, 267 gram).

Diet

Hawk ferruginous dikenali sebagai mangsa pada mamalia bersaiz sederhana. Biasanya ia dilakukan di lokasi terbuka dengan tumbuh-tumbuhan jarang, seperti tanah besar, padang rumput dan dataran. Mereka terutamanya memburu tupai, jackrabbit, anjing padang rumput, dan bilangan haiwan lain yang lebih kecil, terutamanya tikus. Oleh kerana gape mereka yang luas, burung-burung ini mempunyai keupayaan untuk menelan mamalia jauh lebih besar berbanding dengan lain-lain, raptor bersaiz yang sama. Hawk ferruginous dikenali hinggap di kawasan yang dibangkitkan atau berdiri di atas burger mamalia ketika memburu. Yang paling menarik, mereka mengawasi corak memburu burung elang ekor untuk mencari populasi kaya mamalia.

Habitat dan Julat

Sebagai spesies Amerika Utara yang ketat, elang ferruginous biasanya ditemui di barat daya Kanada, barat Amerika Syarikat, dan utara Mexico. Hawk ini diketahui tinggal di negara terbuka termasuk padang pasir padang pasir, padang rumput kering, dan kawasan yang dilindungi sagebrush, di mana mereka memakan populasi besar mamalia kecil yang hidup dalam tumbuh-tumbuhan pendek mereka. Ia juga biasa bagi elang ferruginous yang terdapat di ladang-ladang yang ditanam seperti ladang yang dibajak. Walaupun ia adalah burung yang berhijrah, ia hanya bergerak dalam jarak pendek antara musim sejuk dan tempat pembiakannya. Perjalanannya adalah terhad antara Kanada, Mexico, dan Amerika Syarikat.

Kelakuan

Penerbangan elang ferruginous aktif, dan dicirikan oleh ketukan sayap lambat, seperti helang kecil. Ia menonjol dengan sayapnya sedikit meningkat, walaupun sayapnya kekal hampir rata. Seperti yang diburu, burung boleh berubah menjadi angin dan berlegar atau layang-layang di tempatnya. Halangan Ferraginus juga telah dilihat memburu di atas tanah. Elang ferruginous juga menggunakan pelayaran dan pelayaran rendah di atas tanah untuk memudahkan tujuan memburu. Burung adalah wilayah dan memegang konflik dengan beberapa spesies raptor yang besar, seperti burung hantu pendek, burung hantu bertubuh besar, harimau harimau, burung gagak, helang, dan helang keemasan. Burung-burung pemangsa ini akan bersaing di atas wilayah, makanan, dan pertahanan sarang mereka.

Pembiakan

Tempoh telur telur elang ferruginous berbeza dengan cuaca, latitud, dan bekalan makanan. Di bahagian Kanada burung itu, ia meletakkan telurnya dari bahagian akhir bulan April hingga akhir bulan Jun, sedangkan ia berlaku dari pertengahan Mac hingga pertengahan Mei di selatan. Kedua-dua helang ferruginous lelaki dan wanita mengambil bahagian dalam inkubasi telur, yang berlangsung selama 32 hari. Perempuan betina bertelur antara 3 dan 5 telur dan apabila telur menetas, ibu bapa harus duduk di ayam muda selama sekurang-kurangnya seminggu untuk memastikan mereka tidak terlalu sejuk di malam hari, atau terlalu panas di dalam tengah hari. Yang muda mula terbang sekitar 5 hingga 6 minggu selepas kelahiran, dan mencapai kematangan seksual diri mereka dalam masa dua tahun.

Disyorkan

Pergunungan Paling Tinggi Di Burkina Faso
2019
Apa Warna Dan Simbol Of The Flag Of Liechtenstein Berarti?
2019
Adakah Catalonia A Country?
2019