Fakta Squirrel Timur Grey: Haiwan Amerika Utara

Penerangan Fizikal

Seperti semua tupai, Grays Timur adalah Mamalia, di Order Rodentia, Family Sciuridae . Nama binomial Sciurus carolinensis longgar dapat diterjemahkan sebagai "ekor bayangan Carolinas", merujuk kepada penampilan tikus dan tanah asli. Seperti namanya, kebanyakan tupai kelabu timur dicirikan oleh bulu kelabu yang meliputi bahagian atas badan mereka. Bulu ini juga boleh menjadi lebih coklat gelap atau, seperti dalam kes kebanyakan penduduk di Kanada Tenggara, hampir sama sekali hitam. Tompok "Putih" tupai Timur Kelabu berlaku lebih kerap di kawasan di mana pemangsa semulajadi yang lebih rendah hadir, kerana mereka lebih cenderung daripada tupai gelap yang dilihat oleh pemangsa, dan sering terbunuh tidak lama selepas kelahiran. Walaupun warna baju mereka di bahagian belakang mereka, kebanyakan tupai berwarna Timur Grey mempunyai kelabu putih. Kebanyakan squirrels Timur Grey juga mempunyai ciri ekor ekor, ekor hitam dan kelabu, walaupun ia sering dismembered oleh perangkap dan pemangsa manusia. Tupai Dewasa Timur dewasa biasanya mempunyai panjang badan antara 9 dan 12 inci apabila diukur dari kepala ke pangkalan ekor, dan panjang ekor antara 7 dan 10 inci. Walaupun saiznya kecil, ketika berlari dan melompat ke darat, langkahnya yang panjang mungkin mencapai tiga kaki panjang.

Diet

Seperti yang ditunjukkan oleh pola pergigian mereka, tupai-tupai Timur Grey adalah mamalia herbivora. Walau bagaimanapun, mereka juga jarang memberi makan serangga, telur burung, dan pelbagai haiwan kecil, termasuk reptilia, amfibia, dan tikus lain, bahkan tupai lain, semasa kekurangan makanan. Di alam liar, diet mereka kebanyakannya terdiri daripada buah beri, bunga, kacang, biji, kulit kayu, dan kulat. Walau bagaimanapun, mereka yang tinggal di dekat populasi manusia akan mencuri pelbagai sayur-sayuran, buah-buahan dan biji-bijian yang terdedah dari tong sampah, makanan burung, dan taman-taman. Tupai terkenal kerana keberanian mereka dalam menyimpan makanan untuk masa yang tidak bersandar, dan kenangan akut mereka membolehkan mereka untuk kembali dengan tepat dan mencari makanan yang mereka telah menyelamatkan dengan baik ke masa depan.

Habitat dan Julat

Tupai Timur Kelabu mempunyai pelbagai luas di mana mereka mempunyai populasi yang agak padat. Mereka cenderung memilih tinggal di hutan kayu keras, di mana mereka boleh dengan mudah mengamalkan diet pilihan mereka. Tengkorak Timur Grey membina tanah daripada pokok, dan biasanya membinanya di dalam lubang batang pokok atau di persimpangan antara cabang pokok besar dan batang pokok. Mereka sering akan hidup di sarang dan sarang burung yang ditinggalkan dan sarang tupai lain dan tikus kecil juga. Tupai-tupai Timur Grey dapat dijumpai di seluruh Amerika Utara Timur. Empat tepi yang merangkumi pengedaran semula jadi boleh dikatakan dibentuk oleh Texas Timur di arah barat daya, garis utara dari Manitoba, ke arah timur ke New Brunswick dan Nova Scotia, kembali ke selatan di sepanjang Lautan Atlantik ke Florida, dan kemudian melintasi selatan Teluk Amerika Syarikat ke Texas Timur. Diperkenalkan ke banyak penjuru dunia, tupai-tupai Timur Grey yang menyerang telah menjejakkan kaki ke Eropah dalam kargo kapal dan cara lain, dan telah menggantikan spesies tupai di beberapa tempat di sana. Walaupun tidak digunakan seperti seringkali haiwan lain, amalan memburu tupai-tupai Timur Grey untuk daging mereka yang tidak pernah terdengar. Sesetengah individu juga menyimpannya sebagai haiwan kesayangan, dengan cara yang sama kerana mereka akan memelihara hamster, tikus, gerbil, dan tikus yang lain. Batasan pemburuan tupai adalah minimum, kerana kehilangan pemangsa kerana memburu telah menyebabkan mereka terlalu banyak di kawasan. Walaupun mereka tertakluk kepada aktiviti manusia yang memberi kesan kepada kehidupan mereka, seperti kayu penebangan dan penggunaan bahan kimia pertanian beracun, tupai sangat menyesuaikan diri, dan boleh didapati dengan kerap di halaman belakang dan taman bandar berhampiran dengan manusia. Sebab-sebab ini membuat tupai menjadi "kurangnya keprihatinan" dalam keadaan menjadi pupus dalam waktu dekat.

Kelakuan

Tupai mempunyai kemahiran komunikasi yang sesuai yang membolehkan mereka memberi perhatian kepada bahaya pemangsa yang terkini dan berita ketersediaan makanan, serta menjalankan ritual kawin. Kecuali ibu dan anak-anaknya, masyarakat tupai Timur Grey cenderung hidup berhampiran satu sama lain tetapi tinggal sendiri, walaupun pasangan mungkin sering tidur bersama dalam cuaca sejuk. Tupai biasanya jinak, tetapi akan menjadi ganas dan berjuang untuk hidup mereka apabila disokong oleh sudut oleh pemangsa atau manusia. Menariknya, tupai adalah salah satu daripada beberapa haiwan yang mempunyai keupayaan untuk menurunkan kepala pokok, kemungkinan besar kelebihan dalam melarikan diri dari pemangsa.

Pembiakan

Tupai kelabu Timur sering membiak dua kali setahun, walaupun ibu-ibu muda cenderung hanya mempunyai satu sampah setahun. Tupai berwarna Timur Grey adalah mamalia yang melahirkan anak muda, dan tempoh kehamilan mereka biasanya berlangsung 44 hari, dengan bayi baru lahir mereka disapu selepas 10 minggu. Tidak lama selepas itu, tupai akan meninggalkan sarang ibunya. Tupai Timur Grey memasuki kematangan seksual pada tahun kedua kehidupan mereka, dan boleh hidup selama 20 tahun sebelum mati dalam usia tua, walaupun predasi dan penyakit biasanya membuat jangka hayat mereka jauh lebih pendek. Tupai mesti memanfaatkan kemampuan tangkas dan pendakian mereka untuk hidup, kerana mereka adalah sasaran pilihan untuk hampir setiap cara mamalia besar dan burung yang dapat dibayangkan.

Disyorkan

Apakah Perbezaan Antara Buah dan Sayuran?
2019
Harga Rumah di Bandar Utama Kanada
2019
Negara-Negara Di mana Tentera Adakah Seorang Majikan Utama
2019