Fakta Osprey: Haiwan Amerika Utara

Penerangan Fizikal

Ospreys, atau Pandion haliaetus, adalah burung pemakan ikan mangsa dengan saiz besar dan penampilan hebat. Saiz burung ini biasanya berkisar antara 21 dan 23 inci (54 dan 58 sentimeter) dengan berat kira-kira 2.3 hingga 3 paun (1.2-1.4 kilogram), dengan sayap mereka memanjang kepada kira-kira 5 atau 6 kaki (1.5 hingga 1.8 meter ). Bahagian-bahagian punggung spesies burung ini, termasuk bahagian belakang dan bahagian atas sayapnya, berwarna cokelat yang mendalam, manakala kawasan ventralnya berwarna putih. Payudara mereka berwarna putih dengan beberapa bintik coklat. Mahkota Ospreys dan dahi kebanyakannya berwarna putih, dengan garis gelap yang mengalir di sekitar mata dan memanjang ke sisi leher. Warna iris burung adalah kuning, dengan membran biru pucat, telus dan menonjol. Walaupun jantina di Ospreys agak sama dalam penampilan, beberapa perbezaan yang dapat dilihat boleh digunakan untuk membezakannya. Lelaki dewasa biasanya mempunyai badan yang lebih langsing dan sayap sempit daripada wanita, dengan wanita biasanya mencapai massa badan 15-20% lebih tinggi daripada pasangan lelaki mereka apabila mencapai kematangan fizikal. Garis coklat berwarna pada payudara biasanya lebih gelap dan lebih padat pada wanita daripada pada lelaki. Juvenil spesies ini sama dengan orang dewasa, kecuali warna merah jingga iris mereka pada tahun pertama mereka, dan penampilan bersisik dari belakang dan sayap burung, rupa yang disebabkan oleh tepi cahaya berwarna buff pertama mereka bulu, yang hilang ketika mereka melihat musim sejuk pertamanya.

Diet

Sama ada ikan laut atau ikan air tawar boleh terdiri daripada saham singa dari diet Ospreys. Oleh sebab burung-burung ini tidak dapat menyelam jauh lebih jauh dari 0.5-1.0 meter jauh ke dalam air, sumber makanan mereka terutama terhad kepada ikan-ikan yang dapat ditemui di perairan cetek atau ikan sekolah permukaan. Saiz purata mangsa mereka antara 8 dan 14 inci (20 dan 36 sentimeter). Visi menembusi Ospreys dapat mengesan pergerakan bawah air dari ketinggian 10 hingga 40 meter (33-131 kaki) di atas permukaan air. Setelah menandakan sasaran mereka, burung-burung itu melayang-layang di atas air untuk beberapa saat sebelum terjun ke dalam air, kaki pertama, untuk merampas mangsa mereka. Spesies burung ini disusun dengan baik untuk memenuhi tabiat pemangsa. Dengan spicula tajam di bawah jari kaki, tulang belakang dengan sisik menghadap ke belakang, dan lubang hidung yang boleh ditutup semasa menyelam ke dalam air, pemangsa yang cekap dilengkapi dengan baik untuk berjaya dengan mudah dalam usahanya untuk menangkap ikan.

Habitat dan Julat

Ospreys biasanya kawasan yang sering dengan kawasan perikanan cetek, atau perairan yang lebih dalam di mana sekolah ikan berhampiran dengan permukaan. Kawasan yang mempunyai perairan cetek, yang dipenuhi ikan, seperti tasik, rawa, laguna, dan sungai, menjadi habitat yang sesuai untuk burung-burung ini untuk berkembang maju. Selepas burung raksasa, Ospreys adalah burung mangsa yang paling biasa, atau raptor, di dunia. Kecuali Antartika, mereka akan ditemui di kawasan tropika, sub-tropika, dan sederhana dari semua benua lain. Pada musim panas, Ospreys dijumpai di Amerika Utara dari Alaska ke Newfoundland dan seterusnya ke arah selatan ke arah Florida dan Pantai Teluk. Pada musim ini, mereka juga membiak di seluruh Eropah. Ospreys berhijrah sepanjang pantai ke arah Amerika Selatan, Selatan dan Asia Tenggara, dan Afrika Utara pada musim sejuk. Di Australia, burung-burung ini terutamanya mempunyai kehadiran yang tidak aktif yang tidak mempunyai migrasi utama. Burung elang emas, helang botak, burung hantu bertanduk besar adalah pemangsa semula jadi yang paling biasa bagi burung-burung ini. Sepanjang tahun 1950-an hingga tahun 1970-an, populasi Osprey menjunam dengan ketara, disebabkan penggunaan racun makhluk perosak yang meracuni burung-burung ini dan menipis cangkang telur mereka. Walau bagaimanapun, pelaksanaan larangan yang ketat terhadap racun perosak yang berbahaya, seperti larangan DDT tahun 1972, membantu membawa populasi Osprey kembali ke tahap yang lebih selamat. Hasil status pemuliharaan, yang disediakan oleh American Breeding Bird Survey, menunjukkan peningkatan yang menggalakkan dalam populasi Osprey, menunjukkan pertumbuhan sebesar 2, 5% per tahun antara 1966 dan 2010.

Kelakuan

Ospreys biasanya bersifat bersendirian, dan biasanya berteduh sendirian atau dalam kumpulan kecil enam hingga sepuluh. Mereka dikenali untuk mempertahankan laman bersarang langsung mereka, biasanya dari Ospreys lain, walaupun mereka bukan wilayah teritorial, menjadikan mereka terpisah dari kebanyakan burung pemakan ikan yang lain. Mengejar udara untuk mempertahankan sarang sangat biasa di kalangan burung-burung ini, dan bahkan boleh menjadi sengit dalam kes-kes tertentu. Mereka lebih suka bertelur di kawasan terbuka, seperti cabang-cabang pokok yang telanjang, dan juga boleh bertelur di atas tanah untuk kehangatan pada hari-hari sejuk. Ternakan dikenal dengan agresif bersaing di atas sumber makanan, sering mengakibatkan penghapusan ahli yang lebih lemah, kemudian mereka menetas.

Pembiakan

Ospreys dijumpai untuk pasangan hidup, walaupun terdapat kes rasuah yang jarang berlaku. Semasa musim pembiakan, sepasang pasangan lelaki dan perempuan akan memasuki tempoh perkongsian selama 5 bulan untuk menaikkan anak mereka. Sarang dibina dengan berhati-hati oleh rakan kongsi yang menggunakan kayu, dengan lapisan alga, sod, anggur dan bahan-bahan lain di dalamnya. Laki-laki itu terutama terlibat dalam pengumpulan semua bahan-bahan ini, manakala wanita mengatur mereka untuk membina sarangnya. Sarang yang dibina di musim pertama pasangan itu biasanya kecil tetapi, sebagai tahun berturut-turut yang berlalu, sarang boleh menjadi besar, cukup besar untuk menampung manusia. Dalam masa sebulan selepas mengawan, antara 2 dan 4 telur keputihan, dengan warna-warna yang berwarna merah kemerahan tersendiri, diletakkan oleh wanita. Masa purata antara penetasan telur dan pembangunan fizikal mereka menjadi pelarian biasanya berlangsung sekitar 10 minggu.

Disyorkan

Bangunan Paling Tinggi di Amerika Tengah
2019
Kota AS yang mana mempunyai "Mile Square yang paling Inovatif di Planet"?
2019
Apakah tujuh dosa yang mematikan?
2019