Fakta Ocelot: Haiwan Amerika Utara

Penerangan Fizikal

Nama saintifik Ocelot, yang juga dikenali sebagai Leopardus pardalis, juga dikenali sebagai Leopardus Dwarf. Mamalia liar ini adalah ahli keluarga Felidae (Cat), dan menyerupai silang antara kucing rumah, harimau, dan jaguar. Di antara ciri-ciri fizikal kucing yang hebat adalah telinga berbentuk bulat, kaki depan yang besar, dan bulu yang licin dan licin yang ditutupi dengan bintik-bintik seperti bintik-bintik. Sebagai karnivora, Ocelots adalah pemburu yang mahir yang mempunyai keupayaan untuk merobek daging mangsanya, menggunakan taring mereka yang kuat, tajam dan pisau cukur tajam. Kebanyakan Ocelots mengukur panjang 27 hingga 39 inci, dan boleh mencapai ketinggian berdiri 16 hingga 20 inci di bahu. Ocelots matang biasanya berat antara 18 dan 40 paun.

Diet

Kerana Ocelots adalah karnivor, mereka hidup dalam diet yang kaya dengan daging. Ocelots adalah pemburu yang mahir yang lebih suka mencari mangsanya pada waktu malam. Pemakanan kucing ini termasuk haiwan yang berbeza-beza seperti tikus (tikus dan tikus), rusa, ikan, arnab, reptilia, ular, ketam, armadillos, anteaters, dan katak. Kucing liar ini juga berbakat dengan keupayaan memanjat pokok ketika mencari sumber makanan seperti burung dan monyet. Tidak seperti kebanyakan kisah, bagaimanapun, Ocelots tidak takut berada di dalam air, dan sebenarnya perenang yang tepat. Sekali mereka menangkap mangsa, Ocelots terus merobek badan mereka, walaupun mereka mampu menelan beberapa spesies mangsa mereka. Kucing liar ini menggunakan lidah kasar mereka untuk membersihkan tulang haiwan yang mati dari baki dan tisu mereka.

Habitat dan Julat

Ocelot adalah yang paling biasa ditemui di benua Amerika Selatan, tetapi rangkaian mereka meliputi dari selatan Texas sehingga ke Argentina. Kucing liar ini hidup dalam pelbagai habitat yang berbeza, termasuk hutan tropika, hutan, rawa, dan padang rumput. Ocelot juga dikenali untuk mendiami kawasan-kawasan tinggi tertentu di kawasan Gunung Andes. Dalam liar, Ocelots menghadapi bahaya yang dimakan oleh makhluk pemangsa lain yang berkongsi rentang mereka, seperti helang dan ular Anaconda, serta liar liar lain seperti jaguar dan pumas. Ocelots juga menghadapi ancaman utama kerana pemburu, yang mengejar mereka untuk mendapatkan bulu kucing yang tersendiri dan berharga. Faktor-faktor seperti kehilangan habitat juga memainkan peranan utama dalam mengurangkan populasi Ocelot. Di negeri Texas, di mana mereka telah dianggap sebagai spesies "Terancam", bilangan Ocelots telah berkurang secara dramatik.

Kelakuan

Ocelots adalah binatang terasing dan sangat teritorial, yang menuntut tuntutan mereka ke atas kawasan tertentu dengan menandakan ruang dengan air kencing mereka. Oleh kerana Ocelots adalah pemburu malam, tidak menghairankan bahawa Ocelots mempunyai penglihatan yang sangat baik semasa siang hari serta waktu malam. Walaupun Ocelots cenderung untuk menjadi haiwan yang sangat aktif, sepanjang tempoh istirahat mereka sering dapat ditemui di dalam pepohonan, atau di bawah penutup pelindung dedaunan daun. Kebanyakan kucing liar ini hidup dalam bahaya kerana mereka memilih untuk tinggal di tempat yang dekat dengan penempatan manusia, dan oleh itu mesti menghadapi bahaya dari pemburu serta faktor seperti lalu lintas kenderaan dan aktiviti manusia yang lain. Walaupun haiwan liar, Ocelots juga disimpan sebagai haiwan peliharaan eksotik. Seorang pemilik terkenal seperti "hewan peliharaan" adalah artis surrealist Salvador Dali.

Pembiakan

Oleh kerana sifat bersendirian mereka, pasangan Ocelots lelaki dan perempuan hanya berpasangan untuk pasangan. Apabila hamil, wanita berundur ke keselamatan perlindungan ruang seperti den atau berlubang pokok. Litters biasanya terdiri daripada satu atau dua bayi baru lahir, dan tempoh kehamilan untuk Ocelots berlangsung sekitar 79 hingga 85 hari. Kucing biasanya berat sedikit lebih daripada lapan auns semasa kelahiran, dan semata-mata bergantung kepada ibu mereka untuk memenuhi keperluan pemakanan mereka. Orang muda dapat meninggalkan den mereka sendiri pada usia kira-kira tiga bulan. Mereka menjadi mandiri pada usia kira-kira dua tahun, apabila mereka boleh meninggalkan keselamatan ibu-ibu mereka dan berusaha sendiri. Di hutan liar, Ocelot mempunyai jangka hayat yang dianggarkan antara tujuh hingga sepuluh tahun, yang bertambah lebih dari 20 atau lebih untuk kucing yang ditahan di penangkapan.

Disyorkan

Adakah Anda Tahu Terdapat Sungai Mendidih Deadly di Peru Bahawa Dooms Semua Itu Tiba Di Dalamnya?
2019
Gran Chaco Lowlands Of Amerika Selatan
2019
Guinea Babi - Haiwan Dunia
2019