Fakta Muskrat - Haiwan Amerika Utara

Apakah Muskrat?

Muskrats (Ondatra zibethicus) berasal dari Amerika Utara, dan satu-satunya spesies dalam Genus Ondatra, yang pada gilirannya adalah satu-satunya genus dalam Suku Ondatrini. Muskrat adalah ahli terbesar dari Keluarga Cricetidae dalam Muroidea superfamily dari Ordo Rodentia. Disebabkan bau mereka yang "musky", rupa tikus, dan perkataan "Muskrat" menjadi homonim dekat dengan nama spesies mereka dalam bahasa Algonquin, mereka diberikan nama umum bahasa Inggeris yang masih dibawa hari ini. Sementara itu, nama binomial Muskrats berasal dari neo-Latinisasi nama Wyandot asli untuk haiwan (ondathra) ke dalam nama genus Ondatra, dan nama spesies zibethicus berasal dari kata Latin yang menggambarkan "bau musky" dari "civet" haiwan dalam Order Carnivore. Muskrat dewasa umumnya mempunyai panjang badan sekitar satu kaki panjang dari kepala hingga pantat, ekor yang sama panjangnya kaki, dan berat badan sekitar 3 pon. Walaupun bentuknya padat, padat, muskrat mempunyai mata dan telinga pendek sama dengan orang-orang tikus yang lebih kecil. Walaupun banyak muskrat dicirikan oleh bulu mahogani gelap dan tawny underbelly, mereka sebenarnya boleh menjadi pelbagai warna, dari jet hitam ke albino dengan mata merah jambu. Bulu Muskrat telah lama dihargai oleh para fesyen dan mereka yang sumber dan menjualnya sama, dan individu yang memerangkap dan memburu muskrat sering mendapati mereka mudah dijejaki. Mereka tidak hanya meninggalkan jejak kaki yang tersendiri apabila mereka melintasi tanah basah, tetapi juga meninggalkan garis trek yang lebih membezakan di dalam pasir dan di atas tanah kerana ekor panjang mereka menyeret ke seluruh tanah.

Apa Muskrats Makan (Dan Apa yang Suka Makan Mereka)

Muskrats memakan makanan vegetarian yang hampir murni, menunjukkan kecenderungan khas ke arah memakan kancing dan tumbuh-tumbuhan akuatik yang lain. Walau bagaimanapun, semasa cuaca sejuk dan masa kekurangan makanan lain, mereka kadang-kadang akan memakan haiwan akuatik dan amfibia, terutamanya ikan kecil, kerang, dan katak. Oleh kerana populasi besar dan diaspora yang luas, muskrat adalah sumber makanan yang penting kepada banyak haiwan lain juga. Semua cara haiwan yang menyukai daging, termasuk ikan besar, burung mangsa, reptilia, dan liar Felines dan Canine sama-sama, makan muskrat secara teratur. Di samping itu, daging dan bulu muskrat telah lama digunakan oleh penduduk asli Amerika.

Persekitaran Muskrat

Oleh kerana pertumbuhan cepat dan kualiti bulu mereka, pertanian muskrat komersial menjadi popular dari masa ke masa, dan haiwan diperkenalkan untuk tujuan sedemikian di banyak kawasan di luar julat alam mereka, sering dengan akibat yang tidak diingini mengganggu lingkungan yang mereka buat baru rumah dalam. Hari ini, muskrat tidak hanya hidup di Kanada dan AS tetapi di Albania, Argentina, Austria, Belarus, Belgium, Bulgaria, Chile, Republik Czech, Estonia, Finland, Perancis, Jerman, Gibraltar, Hungaria, Itali, Jepun, Lithuania, Mexico, Moldova, Mongolia, Belanda, Poland, Romania, Persekutuan Rusia, Slovakia, Slovenia, Sweden, Switzerland, dan Ukraine juga. Di kebanyakan kawasan ini, mereka dianggap sebagai spesies invasif, dan dianggap sebagai perosak. Oleh kerana tanah lembap dihina oleh perubahan iklim, pembangunan manusia dan pembinaan, dan larian kimia dan bahan pencemar lain, percambahan muskrat di dalamnya mengancam untuk mengurangkan banyak sumber tanah lembap di seluruh belahan bumi Utara. Kegiatan burrowing Muskrats, khususnya, sering memburakan hakisan sungai, dan mereka diracun di banyak tempat sebagai gangguan. Ini amat bermasalah di kawasan Eropah, Asia, dan Amerika Selatan di mana mereka telah menjadi spesies invasif. Masalahnya semakin buruk oleh kekurangan pemangsa semulajadi tikus di kawasan-kawasan ini kerana terlalu banyak huru-hara. Dengan itu, dengan keupayaan mereka untuk menyesuaikan diri dengan hampir segalanya di mana terdapat air, saiz sampah yang besar dan kerap, dan pelbagai jenis diet muskrat, para tikus ini tidak mungkin mempunyai populasi mereka yang terancam dengan ketidakstabilan dalam masa terdekat.

Hidup di Tanah Lembap

Muskrat mempunyai beberapa penyesuaian yang membolehkan mereka bertumbuh dalam persekitaran akuatik, dan dapat bertahan hidup yang tinggal tenggelam selama hampir 20 minit pada satu masa dan masih hidup. Walaupun kaki-kaki seperti dayung mereka kelihatan ideal untuk berenang, kebanyakan kuasa-kuasa di bawah air muskrat diperoleh dari ekor mereka. Seperti mamalia akuatik lain, mereka kurang sensitif terhadap tahap karbon dioksida yang tinggi dalam aliran darah mereka, sebahagian daripada mengapa mereka dapat bertahan lama tanpa udara segar. Muskrat juga mempunyai gigi keras yang kekal di luar mulut mereka walaupun ditutup, membolehkan mereka menggeram di bawah air sambil menahan nafas. Muskrat sering hidup bersama sebagai 'keluarga nuklear', yang terdiri daripada seorang ibu, pasangannya, dan anak muda mereka, walaupun ini biasanya berdekatan dengan keluarga lain dalam masyarakat muskrat tempatan. Mereka membina rumah, yang dipanggil pondok, yang berbentuk kubah yang diperbuat daripada tumbuh-tumbuhan dan lumpur yang berhampiran. Muskrat tetap lebih tersebar di kawasan air terbuka tetapi, di kolam tambak yang berkembang pesat, sebanyak 40 orang boleh hidup dalam satu hektar ruang lahan basah. Jangka hayat purata adalah 1-3 tahun di alam liar, namun, ia boleh hidup sehingga 10 tahun dalam kurungan.

Memperbanyak Seperti Muskrat

Muskrat biasanya membiak dari awal musim bunga sehingga musim panas lewat, dengan bahagian singa muda dilahirkan antara bulan April dan Jun. Kehamilan berlangsung sekitar 4 minggu, dan bayi tidak berambut dan kecil, seberat kurang dari satu ons ketika lahir. Ibu mempunyai antara tiga dan enam anak muda setiap sampah, dan mempunyai dua atau tiga anak kecil setiap tahun. Muskrat boleh berenang pada usia tiga minggu, dan biasanya ditimbang kira-kira seminggu selepas masa ini. Lelaki secara asasnya tidak mempunyai peranan dalam membesarkan anak muda, dan ibu melakukan hampir keseluruhannya sendiri. Walaupun mempunyai penduduk yang sangat stabil di seluruh kawasan semulajadi mereka, penduduk tempatan mengalami turun naik secara besar-besaran dari musim ke musim, secara amnya mengalami kenaikan dramatik dan penurunan mendadak penduduk dalam corak kitaran di mana setiap kitaran berlangsung sekitar sepuluh tahun. Di seberang kawasan semulajadi mereka, terdapat beberapa tempat di mana populasi muskrat dianggap "berisiko."

Disyorkan

Apakah Perbezaan Antara Buah dan Sayuran?
2019
Harga Rumah di Bandar Utama Kanada
2019
Negara-Negara Di mana Tentera Adakah Seorang Majikan Utama
2019