Fakta Hitam Berjalan Kaki: Haiwan Amerika Utara

Penerangan Fizikal

Ferret berkaki hitam tergolong dalam keluarga weasel. Panjangnya dari kepala ke belakang adalah antara 38 dan 50 sentimeter, dan ia mempunyai ekor 11 hingga 13 sentimeter, menurut National Geographic. Ferret berkaki hitam berkisar antara 1.5 hingga 2.5 pound, menurut Pembela Hidupan Liar (DOW). Di bahagian atas kepala di sekeliling matanya, bulu gelap. Bawah tulang belakang bulunya berwarna coklat kekuningan, dan dihiasi dengan bulu-bulu gelap. Ia mempunyai moncong kecil dengan kumis, dan telinga kecil. Bulu di bahagiannya dan bahagian tengah ekor kuning pucat, walaupun petua ekor gelap. The ferret berkaki hitam dinamakan untuk kaki hitam yang pendek, yang mempunyai kaki panjang, cakar yang sesuai untuk memburu.

Diet

The ferret berkaki hitam adalah karnivora dan terutama menyerang anjing prairie, yang merupakan lebih daripada 90 peratus daripada dietnya, menurut World Wildlife Fund (WWF). Setiap tahun, orang dewasa boleh mengambil lebih dari 100 anjing padang rumput dan mencari mereka ferret kaki hitam meluncur ke dalam terowong mereka. Semasa dalam, ia membunuh anjing padang rumput dengan gigitan pantas ke leher. Tikus kecil, seperti tupai, tikus, dan gophers, serta arnab dan burung, juga membentuk bahagian yang lebih rendah daripada diet Black Footed Ferret. Memandangkan ia mempunyai kadar metabolisme yang tinggi, ia memerlukan kuantiti makanan yang besar, dan secara purata masing-masing menggunakan satu hewan prairie setiap 3 hingga 4 hari, menurut Nature Conservation (CN).

Habitat dan Julat

Great Plains Amerika Utara, yang bermula dari Amerika Syarikat ke Mexico Utara dan Kanada Selatan, pernah menjadi jajaran di mana ferret kaki hitam ditemui. Habitat dalam julat ini adalah kawasan sampingan, padang rumput pendek, campuran, padang rumput dan semi-gersang. Dalam habitat ini, ferret berkaki hitam tinggal di burrows anjing padang rumput yang ditinggalkan. Ia juga spesies "Terancam", menurut laporan Senarai Merah Antarabangsa untuk Pemuliharaan Alam (IUCN). Anggaran oleh WWF dan laporan IUCN sekitar 500 ferret kaki hitam kekal di alam liar hari ini. Kemerosotan penduduknya telah dikaitkan dengan penukaran habitat semulajadi untuk pertanian komersial, serta pemecahan habitat, penyakit mustelid, dan ketergantungan pada populasi anjing prairie untuk makanan. Malah, anjing prairie lazimnya disasarkan oleh petani sebagai perosak, yang boleh menyebabkan keracunan yang tidak sengaja dari ferar yang digunakan secara semulajadi mengekalkan nombor mereka dalam pemeriksaan.

Kelakuan

Ferret berkaki hitam adalah makhluk bersendirian dan malam. Menurut laporan Pembela Hidupan Liar, ia membelanjakan kira-kira 90 peratus masa dalam burrows, hanya keluar pada waktu malam untuk jangka pendek untuk memburu. Ferret berkaki hitam juga merupakan nomaden, dan tidak mempunyai lubang yang ditetapkan untuk kehidupan kekal, menurut Alam Konservasi. Namun, ia boleh mempunyai rangkaian rumah yang meliputi kira-kira 100 ekar. Apabila dalam keadaan bahaya, terutama dari pemangsa semulajadi seperti helang emas, burung hantu, atau coyote, black ferret herses atau chatters, menurut National Geographic. Untuk membantu mengatasi jejaknya selepas lawatan malam dan untuk mengekalkan dominasi, ferret ini membuang air besar atau buang air besar di sepanjang jalan, menurut Kepelbagaian Haiwan.

Pembiakan

Kematangan seksual untuk ferret berkaki hitam dicapai pada umur satu tahun. Musim kawin untuk ferret, menurut Perkhidmatan Ikan dan Hidupan Liar AS, berjalan melalui bulan Mac dan April. Selepas mengawan, tempoh kehamilannya mengambil masa 41 hingga 43 hari dan, secara purata, 3 hingga 4 kit akan dilahirkan. Kit-kit ini lahir buta dan tidak berdaya, dan ferret wanita adalah yang mesti menjaga mereka. Selepas 35 hari, kit membuka mata mereka dan, pada 70 hari, keluar dari tanah ke permukaan. Menurut Nature Conserve, tempoh reproduktif puncak ferret kaki hitam adalah antara 3 dan 4 tahun. Hidupan mereka di alam liar adalah 3 hingga 4 tahun tetapi, dalam kurungan, mereka mungkin hidup untuk mencapai usia 9 hingga 13 tahun.

Disyorkan

Adakah Anda Tahu Terdapat Sungai Mendidih Deadly di Peru Bahawa Dooms Semua Itu Tiba Di Dalamnya?
2019
Gran Chaco Lowlands Of Amerika Selatan
2019
Guinea Babi - Haiwan Dunia
2019