Fakta Falcon Peregrine: Haiwan Amerika Utara

Penerangan Fizikal

Peregrine Falcon adalah burung mangsa dengan sayap yang panjang, luas, tajam, dan ekor pendek. Soket mata dan bahagian atas paruhnya berwarna kuning. Bulu di atas badan mereka mempunyai rupa biru-kelabu, dan yang di kepala mereka hitam. Bulu badan mereka yang lebih rendah putih, walaupun sering berwarna oleh kelabu. Apabila dewasa, burung elang peregrine mempunyai sayap antara 3.3 dan 3.6 kaki (1 hingga 1.1 meter), dan saiz badan 14.4 hingga 19.2 inci (36 hingga 49 sentimeter). Beratnya adalah antara 1.2 dan 3.5 paun (0.53 hingga 1.6 kilogram). Menurut National Geographic, terdapat sekitar 19 subspesies yang diketahui dalam periuk Peregrine yang hidup pada hari ini.

Diet

Burung elang peregrine memakan kelawar dan burung lain, termasuk burung merpati, unggas air, merpati liar, burung tampar kecil, dan orang lain. Untuk memburu, burung elang peregrine mula-mula menjumpai mangsanya dari jauh menggunakan visi yang berminat. Kemudian ia membongkok, dan seterusnya menyelam pada kelajuan melebihi 200 batu sejam, menangkap seekor burung lain di tengah cahaya. Untuk membolehkan burung elang peregrine bernafas pada kadar kelajuan sedemikian, ia mempunyai baffles (tulang berbentuk kerucut) di hidungnya yang membantu untuk mengawal pernafasannya. Sekiranya falcons falsafah gagal menangkap mangsa di atas sayap mereka, mereka akan menjadi cedera. Mereka juga melakukan serangan memburu kejutan, di mana mereka akan merampas mangsa mereka dari tanah atau dari salah satu burung kecil yang lebih kecil.

Habitat dan Julat

The falcon peregrine hidup di semua benua kecuali Antartika. Ia boleh berkembang pesat di kawasan pantai, hutan tropika, gunung, berhampiran padang pasir, dan juga berdekatan dengan bandar. Kecuali ketika mereka sangat muda, burung raksasa peregrine dewasa biasanya tidak menghadapi sebarang ancaman nyata dari manusia atau dari pemangsa alami. Selama bertahun-tahun selepas Perang Dunia II, pemburuan haram, dan keganasan penggunaan DDT racun perosak, menyebabkan penduduknya berkurang, menurut Nature Conservancy. Menjelang pertengahan tahun 1970-an, populasi falcon Peregrine di seluruh Amerika Barat telah lebah dikurangkan sebanyak 90 peratus. Sejak itu, pengharaman DDT dan langkah-langkah pemuliharaan lain telah membenarkan peningkatan yang ketara dalam populasi burung. Hari ini, dianggarkan terdapat 1, 650 pasangan pembiakan di AS dan Kanada. Malah, pada tahun 1999 adalah tahun yang menyaksikan falcons peregrine dikeluarkan daripada "Senarai Spesies Terancam" Persekutuan di Amerika Syarikat.

Kelakuan

Peregrine falcon adalah "diurnal", yang bermaksud mereka biasanya paling aktif semasa jam siang. Kecuali apabila pembiakan, burung raksasa Peregrine hidup dalam pengasingan, di dalam wilayah yang telah menubuhkan batas-batas itu sendiri, dan seterusnya mempertahankan ruang-ruang di dalamnya dengan ganas. Peregrine falcon adalah pemangsa puncak, tanpa pemangsa semulajadi sendiri. Jangkauan wilayah Falco Peregrine menetapkan bergantung kepada ketersediaan sumber makanan dan populasi burung pemangsa lain di rantau ini. Jarak sarang mereka berkisar antara 2 dan 3.5 batu (3.3 dan 5.6 kilometer) dan satu sama lain . Sesetengahnya berhijrah, sementara yang lain tinggal di habitat semulajadi mereka secara kekal, sekali lagi bergantung kepada lokasi geografi dan clime.The falcon peregrine mempunyai jangka hayat purata 13 tahun, tetapi ada yang dilaporkan telah hidup untuk mencapai 25 tahun. Selepas kematian, sarang mereka akan terus digunakan oleh generasi berturut-turut, kadang-kadang selama bertahun-tahun.

Pembiakan

Untuk membiak, pasangan pasir peregrin dengan pasangan sepanjang musim kawin, yang biasanya berlangsung dari akhir bulan Mac hingga Mei. The falcon lelaki meletakkan pada paparan di ledges sarang untuk menarik wanita. Selepas itu, apabila pasangan telah dibuat, sebuah ikatan terbentuk oleh lelaki dan perempuan, yang mula bertiup dekat satu sama lain. Lelaki dan wanita duduk bersebelahan di tebing sarang. Mereka sering akan merenung dan menikam antara satu sama lain dan, sudah tentu, pasangan. Sebelum telur dibentangkan, pasangan akan menjalankan pameran udara, termasuk gulungan badan. Dengan bon mereka disemen, mereka akan bersama-sama memburu sebagai pasangan. Selepas telur dibentangkan, lelaki dan perempuan akan membantu untuk mengeram telur 3 hingga 4 selama sebulan, di mana masa peretas muda menetas.

Disyorkan

Bangunan Paling Tinggi di Amerika Tengah
2019
Kota AS yang mana mempunyai "Mile Square yang paling Inovatif di Planet"?
2019
Apakah tujuh dosa yang mematikan?
2019