Fakta Buffalo: Haiwan Amerika Utara

Penerangan Fizikal

Bison Amerika (bison bison), atau kerbau, dianggap sebagai haiwan darat terbesar di Amerika Utara hari ini. Kerbau lelaki boleh tumbuh setinggi enam kaki, seperti yang diukur dari kuku ke bahu. 'Lembu' ini boleh menimbang antara 1, 000 dan 2, 000 pound. Di sisi lain, bison wanita biasa ('lembu') boleh mencapai ketinggian lima kaki, dan boleh menimbang antara 800 dan 1, 000 paun. Bulu kerbau Amerika adalah coklat, panjang dan berkerut, dan dagunya mempunyai janggut dan mane di bawahnya. Ekor panjangnya mempunyai rumpun rambut tersendiri pada penghujungnya. Kepala binatang itu sangat besar, dengan dua tanduk hitam pendek, dan buffalos memiliki bonggol besar di bahu mereka.

Diet

Walaupun kelihatan menakutkan, Bison Amerika adalah herbivora yang bertanggungjawab. Buffalos adalah grazers yang biasa, lazimnya makan di pelbagai jenis rumput, tumbuhan, dan sedges. Kadang-kadang, mereka dilihat makan beri dan lichen juga. Mereka meremajakan makanan mereka dan kemudian mengunyahnya sebagai hiak sebelum akhirnya meminumnya, seperti mamalia lain yang ruminan. Semasa musim sejuk, Bison membersihkan salji untuk mencapai tumbuh-tumbuhan dengan bantuan kepala besar dan kuku mereka yang sukar.

Habitat dan Julat

Buffalo Amerika boleh didapati di dataran, lembah sungai, dan padang rumput di seluruh Amerika Utara. Mereka bermigrasi bersama dalam kumpulan yang dikenali sebagai ternakan. Mereka pernah tinggal di Great Plains di Amerika Utara, dan sangat penting untuk masyarakat Amerika Asli yang menggunakan setiap bahagian bangkai mereka untuk makanan, pakaian, alat, kapal penyimpanan, dan bahan-bahan perlindungan. Malangnya, kira-kira 50 juta kerbau terbunuh kerana sukan, bulu, dan makanan pada zaman berabad-abad selepas penjajahan Eropah ke dalam rantau asalnya, dengan itu menyangkal orang asli Amerika di dalamnya sumber makanan yang paling penting dan keperluan harian yang paling penting. Atas sebab ini, bilangan bison telah berkurang dengan hanya beberapa ratus kali. Pada masa ini, mereka telah pulih sedikit, dan kira-kira 200, 000 bison hidup, tersebar di seluruh ladang dan mengekalkan hidupan liar. Banyak Bison dibangkitkan pada skala besar untuk prospek pengeluaran daging mereka yang berdaya maju secara komersil. Salib hibrid antara Bison Amerika dan lembu disebut sebagai beefalo, sementara hibrida lembu dan Bison Eropah, atau wisen, disebut "zubron".

Kelakuan

Bison Amerika beristirahat semasa jam menghangatkan hari, mengunyah biaknya atau berlumpur di lumpur dan kotoran. Seringkali sangat aktif pada waktu pagi dan pada waktu petang ketika suhu sejuk tetapi cahaya masih ada. Lembu kawanan tidak seragam, dan populasi masing-masing kawasan yang berbeza mungkin terdiri daripada kumpulan yang sangat berbeza. Kumpulan yang berbeza ini boleh dilihat dalam kumpulan bercampur 20 perempuan dan lelaki muda di satu kawasan, manakala sekumpulan lelaki hingga 20 juga boleh hidup bersama berdekatan. Walau bagaimanapun, lebih umum, lelaki dan wanita dewasa biasanya dipisahkan kecuali pada musim pembiakan. Setiap kumpulan Bison lelaki akan diketuai oleh seorang lelaki alpha, sementara seorang wanita yang dominan akan memimpin kumpulan lembu jantan yang satu gender.

Pembiakan

Sekali kerbau betina mencapai umur dua hingga tiga tahun, mereka akan bersedia untuk kawin. Lelaki, sebaliknya, mungkin tidak bersedia untuk berkahwin sehingga lewat ketika mereka berumur enam tahun. Musim kawin Bison bermula pada bulan Julai dan berakhir pada bulan September. Semasa musim kawin, Bison lelaki akan mengikut kumpulan wanita dan memilih pasangan pasangan yang kemudiannya "cenderung" perempuan mereka yang dipilih. Seorang lelaki cenderung perempuan dengan baki antara wanita dan seluruh kawanannya. Tahap ini mungkin bertahan selama beberapa minit hingga selama beberapa hari. Jika perempuan tidak mahu kawin dengan lelaki, dia akan meninggalkannya. Lelaki akan mengintimidasi dan kadang-kadang menyakiti lelaki lain yang cuba untuk mendekati wanita yang sedang cenderung. Berjuang di bison lelaki mungkin melibatkan tanduk terkunci, punggung kepala, dan menghindar. Sekitar sembilan bulan selepas berjaya membiak, seorang Bison wanita biasanya akan melahirkan satu anak lembu tunggal, dan dia akan tinggal di kawasan terpencil untuk melahirkan anak. Anak lembu yang baru lahir berwarna coklat kemerah-merahan, dan mereka dapat dengan cepat berdiri selepas kelahirannya, dan seorang ibu dan bayinya akan tetap terisolasi selama beberapa hari selepas itu. Dalam masa dua bulan, betis akan mengembangkan tanduk dan bonggol bahu dan, pada bulan ketujuh, seekor anak lembu pada umumnya akan disapih.

Ancaman

Ancaman utama kepada buffalo adalah manusia yang tidak bertanggungjawab. Melalui pelbagai cara tidak langsung dan langsung, aktiviti manusia yang berlaku di lingkungan rumah Bisons sering tidak membenarkan mereka hidup sebagai binatang liar, dan memainkan peranan penting dan semula jadi mereka dalam persekitaran padang rumput mereka. Walaupun terdapat sedikit peluang yang bison akan mencapai kepupusan disebabkan oleh peternakan yang meluas dan langkah-langkah pemeliharaan haiwan, mereka dianggap "ekologi secara ekstrim", dengan hampir tidak ada Bison Amerika hari ini hidup tanpa kegiatan manusia di rentang terbuka hari ini. Kebanyakan kawasan pemusnahan yang diketahui telah dimatikan kerana pembangkang daripada pengeluar ternakan. Sayangnya, hari-hari ternakan liar Bison liar yang merayau di Great Plains Amerika Utara kini telah hilang.

Disyorkan

Mamalia Terancam Di Yemen
2019
Haiwan Algeria: Mamalia Terancam di Algeria
2019
Berapa Banyak Bumi Diliputi Air Tawar?
2019