Fakta Blue-Footed Booby: Haiwan Amerika Utara

Penerangan Fizikal

The Blue-Footed Booby adalah seekor burung laut yang peliknya cerah, biru, berselaput, kaki sangat menonjol. The Blue-Footed Booby mempunyai paruh yang kuat, abu-abu berwarna biru, dan bulu-bulu di sayap mereka berwarna coklat, dengan warna-warna bulu halus mereka berwarna putih. Punggung Booby Blue-Footed mempunyai bulu coklat muda yang memanjang ke kepalanya, dan yang di ekor berwarna coklat gelap, dengan mata mereka menjadi kuning. Menurut ARKive Initiative, pada masa dewasa, Blue-Footed Booby berkisar antara 76 hingga 84 sentimeter, dengan lebar sayap 152 hingga 158 sentimeter. Booby Blue-Footed lelaki berukuran 1.1 hingga 1.5 kilogram, manakala wanita pada umumnya agak lebih besar, dengan berat 1.3 hingga 2 kilogram apabila matang.

Diet

Sebagai burung karnivor, ikan adalah pokok utama dalam diet Booby Blue-Footed, menurut satu kajian oleh Cornell Lab of Ornithology. Booby Blue-Footed menggunakan enam belas spesies ikan, termasuk ikan teri dan ikan sardin Peru, dan juga makan satu spesies cumi-cumi. Booby Blue-Footed memakan mangsa pada siang hari, dan boleh melakukan perjalanan sejauh 30 kilometer dari luar pesisir. Untuk menangkap mangsanya, ia boleh menyelam ke kedalaman lebih 20 meter di bawah permukaan air, dan terus tenggelam selama lebih dari 30 saat. Namun, kebanyakan penyelaman Booby Blue-Footed adalah cetek, sekitar 4 meter secara mendalam dan berlangsung sekitar 6 saat. Kajian melaporkan bahawa wanita biasanya menyelam lebih mendalam dan terus tenggelam lebih lama daripada lelaki. Penyelidik menilai bahawa sama ada kepada wanita yang mengelakkan persaingan dengan lelaki untuk memakan microhabitat, atau kepada pecutan graviti, kerana mereka lebih berat.

Habitat dan Julat

Kepulauan Galapagos Ecuador menjadi tuan rumah separuh daripada semua pasangan pembiakan Booby Blue-Footed. Walau bagaimanapun, masih banyak populasi di sepanjang Pantai Pasifik di Amerika, khususnya di utara dan selatan Peru, utara Chile, utara California di Amerika Syarikat, dan Mexico. Pantai-pantai tersebut menyediakan persekitaran yang ideal untuk bersarang di tanah terbuka, pantai berbatu, tebing atau pulau-pulau, dan memakan di perairan luar pesisir. Laporan Kesatuan Antarabangsa bagi Pemuliharaan Alam Semulajadi 2015 menyenaraikan Booby Blue-Footed sebagai spesies "paling tidak peduli" di kalangan spesies yang terancam. Tetapi kajian 2014 di Galapagos Island, yang dijalankan oleh Avian Conservation and Ecology, melaporkan populasinya telah turun kepada 6, 400 ekor, berbanding 20, 000 pada 1960-an. Penyelidik menyifatkan kejatuhan aktiviti pembiakan dan kekurangan sarden yang semakin berkurang, memakan ikan ini meningkatkan penghasilan semula di kalangan Booby Blue-Footed.

Kelakuan

The Blue-Footed Booby adalah penyelam yang sangat baik, dan kadang-kadang menangkap ikan yang terbang keluar dari air, tetapi canggung di darat. Apabila ia ingin menyelam ke kedalaman maksimum ke dalam air dan segera kembali ke permukaan, ia menggunakan menyelam berbentuk V. Terdapat juga menyelam berbentuk U yang dicirikan oleh anjakan zigzag, dan berlaku apabila Booby Blue-Footed menyelam ke kedalaman maksimum. Ia kelajuan terbang ialah 39 kilometer sejam dan perjalanan pengembaraannya bertahan hingga 13 jam. The Blue-Footed Booby adalah sosial, dan kelompok dapat memiliki sebanyak 200 burung, walaupun mereka menjadi lebih banyak wilayah ketika pembiakan.

Pembiakan

Kematangan seksual untuk Booby Blue-Footed bermula sekitar 2 hingga 3 tahun. Menurut Marine Bio, pembiakan boleh berlaku pada bila-bila masa sepanjang tahun. Untuk berkahwin dengan seorang wanita, lelaki itu menunjukkan kaki birunya di atas tunjang yang membanggakan, dan membentangkan bahan bersarang kepada wanita. Lelaki itu mengulangi pukulan keras sekali lagi, dan selepas itu kedua-duanya miringkan punggung mereka ke atas, dan menghasilkan whistle dan groan menindik, dan kemudian mereka akhirnya pasangan. Seorang wanita meletakkan 2 hingga 3 telur pada kemurungan cetek rata, di atas tanah rata. Wanita itu mengunyah telur dengan kaki berselaputnya. Apabila telur menetas ibu menyokong burung-burung muda di atas kaki berselaput selama sebulan, dan memberi makan mereka pada ikan regurgitated. Purata jangka hayat Booby Blue-Footed adalah 18 tahun di alam liar.

Disyorkan

Apakah Kepulauan Terbesar di Denmark?
2019
Apakah Liga Bangsa?
2019
Fakta Mengenai California
2019