Fakta Bighorn Sheep: Haiwan Amerika Utara

Penerangan Fizikal

Walaupun terdapat banyak subspesies, kambing biri-biri Bighorn adalah satu daripada hanya dua spesies domba gunung yang ditemui semata-mata di Amerika Utara. Rams (lelaki) boleh tumbuh hingga 5 kaki, 3 inci dan 6 kaki (160 dan 180 sentimeter) panjang dari hidung hingga pantat, manakala ekornya biasanya lebih kecil, kira-kira 5 kaki (150 sentimeter) panjangnya. Bighorn lelaki domba boleh menimbang sebanyak 280 paun (127 kilogram), dengan tanduk mereka sendiri seberat hingga 31 paun (14 kilogram). Kedua-dua biri-biri dan ekor mempunyai tanduk, walaupun tanduk keledai lebih besar dan lebih melengkung, mencapai panjang sehingga 30 inci (76 sentimeter), dengan keliling kurva menjadi 15 inci (18 sentimeter). Tanduk ram boleh berfungsi sebagai ciri diagnostik untuk memberitahu usia, subspesies, kesihatan, dan juga sejarah kehidupan binatang.

Diet

Domba Bighorn adalah herbivora dan diurnal, yang bermaksud mereka kebanyakannya aktif pada siang hari. Diet mereka boleh berbeza-beza bergantung pada musim serta habitat setiap subspesies. Sepanjang musim dengan banyak makanan, kambing akan memberi makan rumput, keledai, dan mendidih. Kemudian, semasa musim yang lebih keras seperti musim sejuk, kambing biri-biri akan menghabiskan lebih banyak masa melayari, dan memakan tumbuh-tumbuhan berkayu, seperti berkayu arnab. Dalam subspesies yang tinggal di padang pasir, kambing biri-biri Bighorn akan memakan tumbuh-tumbuhan berbulu dan kaktus, dan mereka akan mendapatkan sebahagian besar kelembapan mereka melalui makanan mereka, walaupun mereka masih akan melakukan perjalanan untuk melawat lubang penyiraman sekali setiap beberapa hari.

Habitat dan Julat

Diagihkan di seluruh Amerika Utara, domba Bighorn boleh ditemui di wilayah barat British Columbia dan Alberta di Kanada, di seluruh negara bagian barat dan tengah Amerika Syarikat, dan di negara bagian barat laut Mexico. Walaupun biri-biri Bighorn dianggap spesies "Kurang Kerisauan" oleh Kesatuan Antarabangsa untuk Pemuliharaan Senarai Merah Spesies Terancam Alam Semulajadi, terdapat beberapa populasi dan subspesies yang sebenarnya terancam, walaupun jumlah populasi mereka stabil, dengan lebih daripada 15, 000 individu di Kanada sahaja. Ancaman bahawa biri-biri Bighorn yang sering dihadapi termasuk memburu (yang boleh menjejaskan populasi secara keseluruhannya kerana biasanya menyebabkan kematian pembiakan dominan), kehilangan habitat, dan ternakan dalam negeri, kerana yang bersaing untuk makanan dan penyebaran penyakit seperti penyakit pernafasan kepada mereka.

Kelakuan

Domba Bighorn adalah haiwan sosial yang hidup dalam kawanan. Ewes dan anak domba cenderung hidup dalam kumpulan lebih besar sehingga 20 orang, manakala seekor domba hidup dalam kumpulan yang lebih kecil dari 2 hingga 5. Semasa musim sejuk, domba-dombanya boleh berkumpul bersama untuk membentuk ternakan yang lebih besar sehingga 100 orang. Anak-anak lembu dan ekor kuda akan hidup terpisah untuk sebahagian besar tahun ini, sehingga musim mengawan akan datang. Domba Bighorn boleh bergerak sejauh 15 batu sejam (24 kilometer sejam) sambil mendaki lereng gunung. Dengan ketinggian yang luar biasa mereka, mereka boleh menggunakan tiang tidak lebih daripada 2 inci (5 sentimeter) lebar sebagai tiang untuk melompat dari satu tebing ke tempat lain, sejauh 20 kaki (6 meter) jauh, tanpa sebarang masalah.

Pembiakan

Pada musim gugur, seekor domba mula bersaing antara satu sama lain untuk hak untuk membiakkan dengan ekornya dengan mengecas satu sama lain, selalunya mencapai kelajuan melebihi 20 batu sejam (32 kilometer sejam) dalam proses tersebut. Pertandingan ini boleh berlangsung lebih dari 24 jam sehingga salah seorang lelaki mengakui, yang biasanya lebih muda dengan tanduk yang lebih kecil. Domba Bighorn tidak monogami, dan seorang wanita akan menerima beberapa ekor domba dalam kitaran oestrus yang diberikan (apabila "panas"). Tempoh kehamilan wanita berlangsung dari 5 hingga 6 bulan, selepas itu mereka akan melahirkan 1 hingga 2 anak domba pada musim bunga. Anak domba betina akan kekal dengan kawanan ibu mereka, manakala lelaki akan meninggalkan kumpulan ketika mereka berusia antara 2 dan 4 tahun untuk menyertai kawanan domba.

Disyorkan

Apakah Perbezaan Antara Buah dan Sayuran?
2019
Harga Rumah di Bandar Utama Kanada
2019
Negara-Negara Di mana Tentera Adakah Seorang Majikan Utama
2019