Fakta Badger Amerika: Haiwan Amerika Utara

Penerangan Fizikal

Pada pandangan pertama, Badger Amerika ( Taxidea taxus ) tidak kelihatan seperti pemenang pertandingan, dengan banyak menganggap mereka betul-betul hodoh. Mereka mempunyai ciri-ciri badan yang panjang dengan kaki pendek, membolehkan mereka lebih dekat ke tanah, yang membantu mereka semasa memburu. American Badgers mempunyai hidung panjang, menunjuk, dan tip. Bulu mereka berwarna coklat atau hitam, dengan jalur putih panjang berlari dari titik hidung mereka hingga ke bahagian belakang badan mereka. Antara panjangnya 24 hingga 35 inci, dan beratnya antara 8 dan 26 paun, Badger Amerika sedikit lebih besar daripada sepupunya selatan, Honey Badger, dan agak lebih kecil daripada sepupunya "di seberang kolam", Badger Eropah.

Diet

Cakar panjang yang tajam dari Badger Amerika membantu ia menangkap haiwan burrowing kecil yang terdiri daripada bahagian besar dietnya. Tupai tanah, tikus, gophers, dan tikus adalah sumber makanan utama Amerika Badger, kerana ia terletak di habitat yang sama seperti American Badger. Untuk menggali mangsanya dari luar tanah, Badger Amerika akan menggunakan cakarnya untuk menyemburkan binatang kecil atau, pada masa-masa, Badger Amerika akan menggali ke dalam lubang itu sendiri dan menumbuk tikus hingga kematiannya di dalam rumahnya sendiri . American Badgers hampir semata-mata karnivororous, bermakna mereka akan kebanyakannya menelan daging, walaupun sedikit tumbuh-tumbuhan dan kulat dimakan pada waktu sebagai qell.

Habitat dan Julat

Asli kepada padang rumput Amerika Utara yang tersebar sepanjang jalan dari Kanada Selatan ke Mexico, Badger Amerika mempunyai salah satu rentang terbesar dari semua spesies badak. Iklim yang agak kering adalah baik kepada Badger Amerika, dan mereka lebih suka tinggal di ladang gassy dan di padang rumput. Bahawa dikatakan, American Badgers boleh ditemui di padang pasir sejuk dan banyak taman negara juga. Sepanjang Senarai Merah Spesies Terancam Terkini yang dikeluarkan oleh Kesatuan Antarabangsa untuk Pemuliharaan Alam, Badger Amerika diklasifikasikan sebagai spesies "Kurang Kerisauan".

Kelakuan

Walaupun badger Amerika adalah haiwan yang biasa ditemui di hutan di Amerika Utara, itu tidak bermakna anda selamat boleh naik dan menghidupkan salah seorang lelaki berbulu ini. Badgers bersifat ganas, dan penyumbang utama kepada ekosistem Amerika Utara. Oleh itu, mereka tidak boleh bermain-main dengan, kerana ramai yang belajar dengan cara yang sukar. Badak ini adalah binatang yang bersendirian, yang hanya bertemu ketika musim kawin. Dianggarkan hanya kira-kira lima baduy akan tinggal di kawasan yang sama, dengan kumpulan biasanya dipisahkan oleh radius sekurang-kurangnya satu kilometer. Badger Amerika adalah waktu malam, dan cenderung menjadi sangat tidak aktif semasa bulan-bulan musim sejuk, walaupun mereka tidak benar-benar pergi hibernate. Mereka menggali lubang di mana untuk tidur, serta bersembunyi untuk mengejutkan mangsa apabila memburu. Kaki kuat badak Amerika mengayunkan tanah dengan cepat, yang merupakan aset yang hebat untuk binatang ketika memburu binatang burrowing.

Pembiakan

Dari segi pembiakan, pasangan Badger Amerika pada bulan-bulan musim panas bulan Julai dan Ogos. Walau bagaimanapun, embrio tidak mula berkembang hingga awal bulan Disember disebabkan oleh implantasi yang tertunda ke dalam rahim, suatu proses yang dikenali sebagai "embalonic diapause". Selepas ini berlaku, janin pembesar Amerika tumbuh hingga bulan Februari, dan dilahirkan pada bulan-bulan musim bunga. Secara purata, seorang wanita Badger Amerika akan melahirkan lima anak anjing per sampah. Setelah lahir, "anak anjing" ini akan menjadi buta dan tidak berdaya untuk beberapa minggu pertama dalam kehidupan mereka, yang bermakna mereka bergantung sepenuhnya kepada ibu mereka untuk bertahan hidup. Selepas tempoh itu, puppy Amerika Badger akan menjadi mudah alih, dan pada lapan minggu mereka disapih, dan dengan itu mula makan daging. Pada usia lima hingga enam bulan, anak-anak Badger Amerika akan meninggalkan ibu-ibu mereka untuk meneruskan kitaran hidup, memburu dan membiak secara bebas dan menaikkan pups mereka sendiri. Secara purata, Badgers Amerika akan hidup sehingga lima tahun di alam liar.

Disyorkan

Siapa Paman Sam?
2019
Mengapa Penebangan hutan Seperti Masalah Serius?
2019
Apa itu Guy Fawkes Night?
2019