Di manakah ikan paus biru hidup?

Paus biru adalah mamalia marin terbesar di dunia dan haiwan hidup terbesar di dunia. Haiwan yang namanya ilmiah adalah Balaenoptera musculus, tergolong dalam suborder yang disebut Mysticeti atau paus balin. Paus baleen dewasa tidak mempunyai gigi, tetapi sebaliknya, mereka mempunyai plat baleen yang diperbuat daripada keratin. Rata-rata, ikan paus biru dewasa berukuran antara 70 dan 90 kaki panjang dan beratnya antara 100 dan 150 tan. Oleh kerana saiznya yang besar, ikan paus biru mempunyai beberapa organ terbesar di dalam kerajaan haiwan. Contohnya, lidah mereka, beratnya kira-kira 2.7 tan, sementara jantung ikan paus biru dewasa bersaiz tipis beratnya kira-kira 180 kilogram. Walau bagaimanapun, walaupun saiznya yang besar, paus biru memberi makan secara eksklusif pada krustase kecil yang dikenali sebagai krill.

Habitat dan Julat

Paus biru mendiami sebahagian besar lautan utama dunia seperti Lautan Antartika, Lautan Pasifik, Lautan Atlantik, dan Lautan Hindi. Di Atlantik Utara, mamalia marin ini dapat dilihat dari Newfoundland, Teluk Saint Lawrence, Nova Scotia, Greenland, Azores, dan Iceland. Di Pasifik, populasi ikan paus biru kecil dapat dilihat di sekitar Semenanjung Korea, di perairan pesisir Laut Jepun, dan di luar Kushiro. Di Hemisfera Selatan, haiwan ini ditemui di Antartika, Oceania, dan di kawasan-kawasan seperti Dataran Madagaskar di Lautan Hindi.

Kelakuan Migrasi

Paus biru mempunyai dua musim utama; makan dan mengawan. Musim pemakanan berlaku pada bulan-bulan musim panas, dan pada masa ini haiwan memakan banyak krill untuk menyimpan simpanan makanan mereka sebagai persediaan untuk musim penghijrahan. Musim kawin bermula pada akhir musim gugur dan meluas hingga akhir musim sejuk yang apabila haiwan berhijrah ke perairan yang lebih panas di rantau khatulistiwa untuk berkahwin dengan paus lain atau menanggung anak mereka. Semasa musim kawin, populasi besar ikan paus biru dapat dilihat di sekitar Monterey Bay, Kepulauan Channel, Kepulauan Farallon, Costa Rica, Teluk Mexico, di luar Angola, dan Mauritania.

Mengapa Migrasi Penting untuk Paus Biru

Penghijrahan memainkan peranan yang sangat penting dalam survival ikan paus biru. Biasanya, haiwan ini cenderung mendiami perairan yang mendalam di kawasan sejuk kerana kebanyakan makanan mereka ditemui di perairan sejuk. Walau bagaimanapun, kawasan sejuk ini tidak sesuai untuk anak lembu muda; oleh itu haiwan perlu berhijrah ke perairan yang lebih panas dan lebih selamat untuk melahirkan. Kitaran pembiakan ikan paus biru berlangsung antara 10 hingga 12 bulan, memudahkan haiwan untuk melahirkan di lokasi yang sama di mana kawin dilakukan. Selepas melahirkan, anak lembu mempunyai masa yang cukup untuk memberi makan kepada susu ibu mereka dan menyimpan tenaga untuk perjalanan pulang ke tempat makan mereka.

Status

Pada masa ini, ikan paus biru disenaraikan sebagai spesies terancam oleh Kesatuan Antarabangsa untuk Pemuliharaan Alam (IUCN). Haiwan ini diburu secara meluas oleh ikan paus antara tahun 1860-an dan 1960-an hingga titik hampir-hampir pupus. Menjelang akhir zaman paus, dianggarkan lebih daripada 330, 000 ikan paus biru telah ditangkap di Antartika sahaja, dan penduduk asli telah dikurangkan kepada hanya 360 individu. Hari ini, spesies ini dilindungi oleh Suruhanjaya Ikan Paus Antarabangsa, dan sejak pengharaman memburu ikan paus biru pada tahun 1966, jumlah mereka semakin meningkat. Menurut anggaran terbaru oleh IUCN, penduduk dunia ikan paus biru mungkin sekitar 10, 000 hingga 25, 000.

Disyorkan

Laut Sahara: Projek Hypothetical Untuk Mewujudkan Laut Di Gurun Sahara
2019
Sir Francis Drake - Penjelajah Terkenal di Dunia
2019
Bangunan Kediaman Terunggul Di Dubai
2019