Caribou Fakta: Haiwan Amerika Utara

Penerangan Fizikal

Caribou, nama umum Rangand tarandus, adalah spesies liar rusa. Mereka tergolong dalam kumpulan besar mamalia ungulate berbulu di Order Artiodactyls, yang juga termasuk babi, kuda nil, unta, zirafah, antelop, llamas, dan banyak binatang ternakan daratan yang lain. Sesetengah definisi juga termasuk mamalia marin tertentu dalam kumpulan ini, iaitu ikan paus. Caribou adalah cengkih-coklat dengan leher putih, pantat dan kaki dan sering mempunyai jalur sayap sementara. Mereka biasanya mengukur sekitar 1.2-2.2 meter panjang, dan berdiri 1.2-1.5 meter tinggi di bahu. Mereka sering menimbang antara 318 dan 600 kilogram. Kot baju mereka tebal, pendek, dan berwarna coklat pada musim panas, dan bermusim menjadi kelabu selepas keadaan musim sejuk yang sejuk. Sepanjang Alaska, haiwan ini lebih kecil daripada di bahagian lain di dunia. Yang mengatakan, semua Caribou berbeza-beza dalam warna dan saiz antara jantina, dengan lelaki (lembu jantan) biasanya jauh lebih besar daripada perempuan (lembu). Lebih-lebih lagi, tanduk "lembu jantan" dewasa besar-besaran, manakala orang dewasa "lembu" pendek, dan biasanya lebih tidak teratur dan langsing.

Diet

Seperti kebanyakan haiwan ternakan yang berhijrah, Caribou perlu terus bergerak untuk mencari makanan yang mencukupi, dan kadang-kadang mereka juga perlu menampung jarak yang sangat panjang pada satu masa. Haiwan ini makan kebanyakannya lazat di musim sejuk, apabila diet "hijau" mereka hidup tumbuh-tumbuhan, daun willow dan birches, rumput, dan sedges menjadi kekurangan. Apabila menetap di tanah yang kaya, karib dewasa boleh makan 5 kilogram makanan setiap hari. Mereka adalah haiwan yang disesuaikan dengan kehidupan di tundra. Mereka mempunyai bulu dan kulit yang sangat tebal sehingga mereka dapat menyeberang di sungai-sungai yang sangat dingin ketika berpindah.

Habitat dan Julat

Makhluk Artik ini biasanya dianggap sebagai Amerika Utara, tetapi juga terdapat di Finlandia, Norway, dan Greenland juga. Di Eropah, caribou dirujuk sebagai "rusa", tetapi semua caribou dan rusa di seluruh dunia dianggap sebagai sebahagian daripada spesies yang sama. Hari ini dianggarkan sekitar 950, 000 kumbang hidup di seluruh dunia, kebanyakannya menghadapi pelbagai ancaman, terutamanya dari perubahan iklim yang menyentuh wilayah Arktik dan sub-Arktik lebih daripada apa-apa kawasan di bumi. Haiwan ini juga diancam oleh kepadatan penduduk, predator oleh serigala dan beruang grizzly, dan wabak penyakit juga. Walau bagaimanapun, status pemuliharaan semasa Caribous adalah salah satu "kurangnya keprihatinan" dari segi ancaman kepupusan. Walaupun saiz ternakan adalah penurunan dalam banyak habitat asli mereka, mereka sedang diperkenalkan ke lebih banyak tempat yang mereka belum pernah dilihat di alam liar sebelum ini.

Kelakuan

Tanduk karib berkembang lebih maju daripada ke atas dan ke luar, dan caribou menggunakannya untuk menggali salji pada bulan-bulan musim sejuk. Mereka mempunyai kuku besar, yang sering digunakan sebagai alat untuk menggali tundra beku, terutama di utara utara yang keras. Kuku mereka mesti cukup besar, cukup besar untuk menyokong bulks besar haiwan ini di salji dan berkhidmat sebagai dayung yang dapat memindahkan mereka dengan cekap melalui air berais. Mereka menggunakan kuku mereka sebagai sudu untuk menggali salji ketika mereka mencari makanan. Tajuk kaki tajam sangat berguna untuk haiwan ini, kerana mereka membenarkan mereka untuk menggali ais keras dan permukaan yang sangat beku tanah tundra.

Pembiakan

Musim kawin untuk caribou berlaku pada musim gugur dan musim anak lembu semasa musim bunga. Lebih khusus, lelaki berjuang untuk akses kepada wanita. Sebenarnya, yang paling dominan dapat mengumpul sebanyak 15-20 wanita, untuk berkahwin dengan. Seorang lelaki berhenti makan pada masa ini dan kehilangan sebahagian besar rizab badannya. Perempuan bersedia untuk melahirkan pada bulan Mei atau Jun dan mereka biasanya melahirkan seorang anak lembu. Selain itu, caribou adalah satu-satunya spesies rusa, di mana kedua-dua jantan dan betina tumbuh tanduk. Setiap tahun mereka menanggalkan tanduk mereka dan tahun depan mereka membesar.

Disyorkan

Apakah Perbezaan Antara Buah dan Sayuran?
2019
Harga Rumah di Bandar Utama Kanada
2019
Negara-Negara Di mana Tentera Adakah Seorang Majikan Utama
2019