Burung Terancam di Afrika Selatan

Afrika Selatan menganjurkan beberapa burung endemik di padang rumputnya. Padang rumput menyediakan makanan, tempat tinggal, dan tempat pembiakan untuk burung-burung ini. Kebanyakan burung di Afrika Selatan terancam kerana kehilangan habitat dan perubahan yang membawa kepada penurunan yang stabil dalam populasi mereka. Aktiviti manusia seperti penukaran padang rumput ke ladang-ladang, merumput haiwan domestik di alam liar, perbandaran, dan perlombongan yang mendorong spesies ke kawasan-kawasan marginal, oleh itu, mengurangkan populasi mereka. Usaha seperti pemuliharaan padang rumput oleh badan-badan kerajaan dan bukan kerajaan telah dibuat.

Burung Endemik Terancam Di Afrika Selatan

Ibis Bald Selatan

Ibis botak selatan adalah burung endemik besar yang terdapat di padang rumput terbuka atau separa padang pasir di pergunungan Afrika Selatan yang terhad kepada hujung selatan Afrika Selatan. Burung itu mempunyai wajah dan kepala merah botak, bersama-sama dengan tagihan merah melengkung dan kaki yang panjang memanjang. Burung meletakkan 2-3 telur yang menetas selepas tempoh inkubasi selama 21 hari. Pembiakan adalah penjajahan dan berlaku di atas batu atau tebing. Bald ibis terutamanya memberi makan di atas 100 orang yang memakan serangga, reptilia kecil, tikus dan burung kecil. Burung itu terdedah kerana penukaran berterusan padang rumput, memburu, dan gangguan manusia. Burung telah ditetapkan untuk kawasan pembiakan kecil oleh pemilik tanah persendirian.

Southern Black Korhaan

Korhaan hitam adalah burung yang tidak berpindah yang endemik burung ke wilayah Utara, Timur, dan Cape Barat dari Little Namaqualand ke Cape Town dan timur Grahamstown. Burung ini mempunyai ketinggian 53cm dan berat 700g. Kepala berwarna coklat dengan mata coklat dan tagihan merah putih tekak, kaki kuning, dan belakang berwarna coklat. Burung burung mencari makanan di atas tanah memburu reptilia kecil seperti kadal, tokek dan ular belukar, serangga. Burung membina sarangnya di tanah dengan buah ara, jerami, dan daun. Habitat semulajadinya adalah padang rumput savana di mana ia membiak dan memberi makan. Burung ini dilihat secara berpasangan atau secara tunggal di alam liar kadang-kadang membentuk kumpulan keluarga kecil atau kawanan besar. Burung ini diancam oleh pemusnahan habitat yang cepat dan pemecahan.

The Lark Merah

Lark merah adalah endemik burung Afrika yang lemah dengan populasinya yang kebanyakannya terletak di Wilayah Utara Cape. Burung ini terutamanya ditemui di kawasan tropika dan subtropika terutamanya yang mempunyai rumput tussock. Burung ini juga menduduki bukit-bukit pasir dan dataran rendah, dataran aluvial, dan periuk tanah liat dengan kerikil dan makanan pada invertebrata, benih, dan buah-buahan. Burung itu mempunyai panjang kira-kira 19cm, payudara hebat, tagihan besar, jalur mata putih dan penutup telinga gelap. Ancaman besar kepada burung ini ialah kemusnahan habitat dengan anggaran 75% habitat yang musnah disebabkan terutamanya oleh overgrazing.

Rudd's Lark

Rudd adalah burung Afrika Selatan endemik yang telah diklasifikasikan sebagai terdedah kepada kehilangan habitat di dataran tinggi di negara ini. Burung adalah spesies tidak bermigrasi yang memaparkan pembiakan monogami. Musim penghasilan semula berlangsung dari November hingga Februari. Lark feed terutamanya pada ulat, belalang, kumbang dan biji, melangkah memakannya. Burung ini biasanya panjang 14-15 cm. Kepala besar dengan jalur buff pada mahkota dan mata gelap yang besar, kaki berwarna daging panjang dan sayap bulat besar.

Botha's Lark

Lark adalah spesies endemik yang terancam yang terdapat di selatan Mpumalanga dan Eastern Freestate di Afrika Selatan. Burung itu terhad kepada rumput dataran tinggi yang dipenuhi dengan tanah liat hitam. Ia berkembang biak di padang rumput semulajadi yang padat, padat dan teruk. Tubuh lark itu kecil dengan tagihan merah jambu, buffy underparts dengan band payudara yang sangat kacak dan tekak putih. Lark makan pada invertebrata dan biji benih.

Ancaman Kepada Burung Endemik Afrika Selatan

Burung-burung endemik Afrika Selatan termasuk pipit kuning dan Knysna scrub warbler menghadapi ancaman yang sama kepada populasi mereka disebabkan kehilangan habitat yang disebabkan oleh gangguan manusia serta keperluan alam sekitar spesifik oleh burung sehingga mereka terhad kepada jarak sempit.

Burung Endemik Terancam Di Afrika Selatan

Burung Endemik Terancam di Afrika SelatanNama saintifik
Ibis Bald Selatan

Geronticus calvus
Southern Black Korhaan

Afrotis afra
Red Lark

Calendulauda burra
Rudd's Lark

Heteromirafra ruddi
Botha's Lark

Frisillaris spizocorys
Pipit Yellow-Breasted

Hemimacronyx chloris
Knysna Scrub Warbler

Bradypterus sylvaticus

Disyorkan

Pergunungan Paling Tinggi Di Burkina Faso
2019
Apa Warna Dan Simbol Of The Flag Of Liechtenstein Berarti?
2019
Adakah Catalonia A Country?
2019