Burung endemik Amerika Syarikat

Terdapat pelbagai spesies burung endemik yang boleh didapati hanya di Amerika Syarikat. Artikel ini akan menyerlahkan beberapa spesies burung endemik banyak di Amerika dengan membincangkan ciri-ciri fizikal, habitat, corak pemakanan dan banyak lagi. Ia juga akan menyentuh jika spesies terancam sama sekali dan jika apa usaha pemuliharaan dilakukan. Ia kemudiannya akan selesai dengan membincangkan apa yang boleh dilakukan untuk membantu menyokong dan melindungi spesies burung endemik di seluruh Amerika.

Spesies Burung endemik Amerika Syarikat

Florida Scrub Jay

Florida Scrub Jay, nama ilmiah Aphelocoma coerulescens, adalah ahli keluarga Corvidae burung. Spesies burung ini adalah burung songbird besar yang mempunyai kepala berwarna biru, sayap dan ekor, sementara tubuhnya yang lebih rendah adalah warna abu-abu putih. Rata-rata dewasa antara 9.1 hingga 11 inci (23 hingga 28 sentimeter) panjang, dengan lebar sayap 13 hingga 14.2 inci (33 hingga 36 sentimeter) dan berat antara 2.3 hingga 3.2 ons (66 hingga 92 gram). Ia memakan pelbagai serangga serta menuai acorns dan kacang-kacangan lain untuk dimakan, yang kadang-kadang akan disimpan untuk kemudiannya. Spesies ini hanya terdapat di Florida tengah dan selatan di scrubby flatwoods dan scrub oak. Spesies ini telah disenaraikan sebagai terdedah oleh Senarai Merah Antarabangsa untuk Pemuliharaan Alam (IUCN) Red List sejak tahun 2000 dan bilangannya telah menurun disebabkan kehilangan habitatnya yang jarang berlaku kerana pembangunan tanah oleh manusia.

Greater Prairie Chicken

The Greater Prairie Chicken, nama ilmiah Tympanuchus cupido, adalah sebahagian daripada keluarga burung Phasiandae. Spesies burung ini adalah medium untuk burung ayam bersaiz besar yang benar-benar tertutup dalam pola corak yang berwarna coklat dan putih dengan ekor pendek yang bulat. Rata-rata orang dewasa sekitar 16.9 inci (43 sentimeter) panjang, dan berat antara 24.7 dan 42.3 auns (700 dan 1, 200 gram). Ia memakan pelbagai serangga, serta pelbagai daun, biji, bijirin dan tunas yang berbeza dari tumbuh-tumbuhan. Spesies ini jika ditemui tinggal di kawasan sabuk oak dan padang rumput terbuka di pertengahan barat, terutama di Kansas, Nebraska dan Dakota. Spesies ini telah disenaraikan sebagai terdedah oleh Senarai Merah ICUN sejak 2004. Angka-angkanya di alam liar telah berjaya meningkat dalam dua dekad yang lalu, yang melanda trend dekad penurunan populasi. Ancaman utama spesies adalah kehilangan atau pengubahsuaian habitatnya akibat penukaran tanah menjadi tanah pertanian atau dari ladang ternak di kawasan tersebut.

Woodpecker Red-Cocked

The Woodpecker Merah- Cocked, nama saintifik Leuconotopicus borealis, kepunyaan keluarga burung Picidae. Spesies burung ini adalah burung belatuk kecil yang kebanyakannya hitam dan putih, dengan lekukan melintang, walaupun lelaki di dalam spesies mempunyai coretan merah yang sangat kecil, hampir tidak kelihatan di bahagian atas pipinya. Burung-burung ini juga mempunyai tagihan yang pendek dan lurus. Rata-rata dewasa antara 7.9 hingga 9.1 inci (20 hingga 23 sentimeter) panjang, dengan sayap sekitar 14.2 inci (36 sentimeter) dan berat antara 1.5 hingga 1.8 ons (42 hingga 52 gram). Mereka makan telur dan larva pelbagai serangga, serta serangga dewasa yang dewasa dan kadang-kadang memakan buah-buahan dan biji-bijian dari pelbagai tumbuhan yang berbeza. Burung-burung yang pernah ditemui secara semata-mata dalam hutan pain, tetapi disebabkan kehilangan habitat telah tersebar ke pelbagai kawasan hutan yang lain dan juga tanah lembap yang rumput. Burung-burung ini ditemui di selatan Amerika Syarikat, dari Virginia ke timur seperti Texas dan terus ke Florida Selatan. Spesies ini telah disenaraikan sebagai terdedah oleh Senarai Merah ICUN pada tahun 1994, tetapi telah bertambah baik dan pada tahun 2013 telah dinaikkan untuk disenaraikan sebagai ancaman yang hampir terancam. Kebanyakan populasi spesies kini hidup di kawasan persekutuan yang dilindungi dan ancaman terbesar adalah kehilangan habitat akibat pengguguran hutan, penukaran spesies pokok tradisional yang hidup dan penindasan api.

Salt-Marsh Sparrow

The Salt-Marsh Sparrow, nama saintifik Ammodramus caudacutus, adalah ahli keluarga Emberizidae burung. Spesies burung ini adalah burung tampar kecil yang mempunyai wajah oranye-kuning dengan cahaya ke badan berwarna coklat gelap dan memiliki ekor pendek, bulat dengan bulu yang tajam. Rata-rata dewasa antara 4.3 hingga 5.1 inci (11 hingga 13 sentimeter) panjang dan berat antara 0.5 hingga 0.7 auns (14 hingga 19 gram). Mereka makan pelbagai serangga, terutama labah-labah, serta invertebrata laut kecil dan kadang-kadang juga makan benih tumbuhan. Burung-burung ini dijumpai secara eksklusif di paya garam di sepanjang pantai timur dari Florida Selatan sehingga ke Maine selatan dan juga dijumpai pantai barat Florida. Spesies ini telah disenaraikan sebagai terdedah oleh Kesatuan Antarabangsa untuk Senarai Merah Spesies Terancam di IUCN pada tahun 2004, dan populasinya telah menurun. Ancaman terbesar kepada spesies adalah kehilangan habitatnya akibat pembangunan komersil, kemusnahan habitatnya dari pencemaran dan tumpahan kimia dan spesies invasif yang masuk ke habitat aslinya.

Apa yang Boleh Dilakukan untuk Membantu Mengekalkan Burung Endemik ini di Amerika?

Terdapat beberapa tindakan yang boleh diambil untuk membantu usaha pemuliharaan dan sokongan untuk spesies burung endemik di Amerika Syarikat. Orang ramai dapat membantu menyumbangkan masa atau wang mereka kepada mana-mana organisasi tempatan, negeri atau kebangsaan di seluruh Amerika yang berfungsi untuk memulihara, menyokong dan menyelamatkan burung endemik ini dan habitat semula jadi mereka. Orang-orang di Amerika juga boleh mencuba dan menolak perubahan dengan menghubungi pegawai-pegawai tempatan, negeri dan nasional mereka untuk mendapatkan mereka untuk menyokong isu-isu alam sekitar. Orang juga boleh menandatangani dan menyokong petisyen atau bahkan membantu orang lain yang berpendidikan mengenai isu ini untuk mencuba dan membantu meningkatkan kesedaran dan sokongan.

Burung endemik Amerika Syarikat

Burung endemik Amerika SyarikatNama Saintifik Binomial
Carolina Chickadee

Poecile carolinensis
Woodpecker Red-Cocked

Leuconotopicus borealis
Kerang ikan

Corvus ossifragus
Sparrow Seaside

Ammodramus maritimus
Perlepasan Perahu

Quince utama
Salt-Marsh Sparrow

Ammodramus caudacutus
Yellow-Billed Magpie

Pica nuttalli
Bachman's Sparrow

Peucaea aestivalis
Greater Prairie Chicken

Tympanuchus cupido
Pulau Scrub Jay

Aphelocoma insularis
Ayam Prairie Kecil

Tympanuchus pallidicinctus
Florida Scrub Jay

Aphelocoma coerulescens
Black Rosy Finch

Leucosticte atrata
Gunnison Sage Grouse

Centrocercus minimus
Brown-Capped Rosy Finch

Leucosticte australis

Disyorkan

10 Bandar Terkemuka Di Ontario
2019
Apakah Industri Terbesar di Chile?
2019
Giacomo Puccini - Komposer Terkenal dalam Sejarah
2019