Brown Bear Facts: Haiwan Amerika Utara

Penerangan Fizikal

Beruang coklat, atau Ursus arctos , tidak semestinya coklat, walaupun namanya nampak. Beruang coklat boleh menjadi hitam, coklat gelap, berwarna krim, atau berwarna kuning, bergantung kepada subspesies mereka dan keadaan iklim yang mereka tinggalkan. Bulu mereka menjadi tebal dan lama di musim sejuk, untuk memerangkap haba dan melindungi tubuh mereka. Mungkin ciri-ciri yang paling menonjol ini adalah penampilan cakar mereka, yang boleh mencapai empat inci di beberapa beruang coklat. Berat purata pada musim bunga adalah antara 500 dan 900 paun untuk lelaki dan 250 dan 450 paun untuk wanita. Boars sering mencapai ketinggian berdiri hampir 10 kaki. Beruang ini boleh berjalan secepat kira-kira 35 batu sejam, dan mereka boleh hidup setua sehingga 34 tahun.

Diet

Sebagai saiz mereka yang besar, Brown Bears suka makan, dan mereka boleh makan apa sahaja. Walaupun reputasi ganas mereka sebagai pembunuh dahagakan darah, bahagian makan mereka terdiri daripada tumbuhan dan kulat, terutama beri, rumput, bunga, kacang, dan cendawan. Sementara itu, komponen daging diet mereka terdiri daripada moose, salmon, caribou, ketam, kupang, rusa, serangga, larva, grub, dan banyak lagi, bukti kepelbagaian dan kecekapan mereka sebagai pemburu dan nelayan.

Habitat dan Julat

Meskipun secara amnya tinggal di klimat Utara, beruang ini tidak menunjukkan keutamaan untuk ketinggian, dan jangkauan mereka meliputi kawasan yang lebih luas di dunia daripada spesies beruang lainnya. Sedikit diketahui ramai, habitat Brown Bears pada masa lalu telah menjangkau Iran, Pakistan, Sepanyol, Itali, Jepun, dan banyak tempat lain yang biasanya tidak dikaitkan dengan mereka. Malah, populasi Brown Bear terus hidup di banyak kawasan hari ini, dan beberapa laporan, walaupun sebahagian besarnya tidak berasas, mendakwa bahawa mereka tinggal di Afrika Utara, dan sisa-sisa itu tetap di Mexico juga. Malangnya, bukti yang menyokong pernyataan ini tidak ada. Sebab utama pengasingan spesies yang pernah menjelajah dunia ini adalah kehilangan habitat. Sebagai contoh, beruang coklat kehilangan 98% daripada habitat semulajadi yang tidak terganggu di 48 negeri di AS bersebelahan. Pada masa ini, Alaska menganjurkan kira-kira 95% daripada semua beruang coklat di Amerika Syarikat, yang diterjemahkan kepada kira-kira 32, 000 beruang. Kanada menganjurkan kira-kira 20, 000 beruang di British Columbia, Alberta, Yukon, dan Wilayah Barat Laut. Sedangkan Grizzly Mexico, punah. Laporan menunjukkan bahawa pemburu menembak yang terakhir pada tahun 1976. Brown beruang jarang menyerang orang kecuali mereka merasa terancam. Sebenarnya, kebanyakan serangan berlaku pada bulan Julai, Ogos, dan September, apabila cuaca panas membawa lebih banyak pejalan kaki dan pemburu untuk sengaja menyerang rumah mereka atau mendirikan kemah berhampiran habitat mereka. Walaupun Brown Bears adalah spesies yang dilindungi di kebanyakan dunia, pemburuan haram dan degradasi habitat terus mengancam mereka.

Kelakuan

Beruang coklat biasanya pada waktu malam, walaupun ada yang berjalan-jalan pada waktu pagi atau petang. Mereka tidak hibernate sepenuhnya seperti beruang lain, tetapi mereka mempamerkan kelakuan yang sangat lesu pada musim sejuk untuk memulihara tenaga. Mereka memanfaatkan musim panas dan musim luruh untuk menaikkan lemak badan mereka dengan makan sebanyak mungkin. Kadang-kadang, mereka juga dapat menggandakan berat badan mereka selama dua musim sahaja. Di seluruh genus, kebolehan Bears untuk berkumpul, memburu, ikan, dengan lembut menjaga anak-anak mereka, berjalan di dua kaki atau empat, merangkak, berenang, dan mendaki telah meninggalkan mereka dianggap sebagai makhluk suci dalam banyak budaya, dan dekat cermin kemanusiaan dalam "liar".

Pembiakan

Beruang laki-laki (babi) tidak banyak membantu apabila membesarkan anak mereka. Sebaliknya, wanita (menabur) dibiarkan melakukan semua kerja. Ibu-ibu melahirkan semasa mereka tidur pada musim sejuk. Apabila lahir, anak-anak tidak mempunyai rambut atau gigi. Selain itu, mereka tidak dapat melihat. Mereka memakan susu ibu mereka sepanjang musim sejuk. Sesetengah ibu tidak membuatnya melalui musim sejuk, dan sesetengah penyelidik telah mencatatkan kes di mana wanita menggunakan anak patung liar.

Disyorkan

Siapa Paman Sam?
2019
Mengapa Penebangan hutan Seperti Masalah Serius?
2019
Apa itu Guy Fawkes Night?
2019