Black Bear Facts: Haiwan Amerika Utara

Penerangan Fizikal

Nama saintifik binomial Amerika Black Bear, Ursus americanus, bermakna "beruang Amerika". Terdapat sejumlah 16 subspesies Black Bear Amerika yang telah direkodkan oleh ahli taksonomi sehingga masa kini. Bertentangan dengan nama yang dicadangkan itu, tidak semua ahli spesies beruang Amerika "Hitam" sebenarnya berwarna hitam. Beruang hitam Barat sering menunjukkan tanda-tanda kayu manis dan pewarna coklat di samping hitam, sementara rakan-rakan Timur mereka hampir menjadi coklat. Berat Bears Hitam Amerika boleh bervariasi dengan banyak, mengikut jantina masing-masing, umur, musim tahun, lokasi, dan keadaan kesihatan. Lelaki dewasa boleh berkisar antara lebih kurang 100 hingga lebih daripada 500 paun. Secara amnya, babi (wanita) sekitar 30% kurang besar daripada babi (lelaki), beruang di Pantai Timur lebih berat daripada orang-orang di Pantai Barat, dan utara lebih berat daripada rakan-rakan selatan mereka. Beruang hitam liar terbesar yang diburu dan dibunuh melebihi 800 paun, manakala yang terbesar di dalam tawanan telah mendekati 1, 000 paun. Haiwan yang mempunyai kuku pendek dan tidak dapat ditarik, mempunyai profil yang lebih tegak dari hidung hingga ke dahi, dan telinga yang lebih panjang, kurang bulat berbanding dengan beruang lain. Orang dewasa Amerika Black Bear biasanya dikenali dengan ketinggian kira-kira 3 kaki di semua empat, dengan hidung hingga panjang ekor sekitar 75 inci, dan ekor yang sangat pendek berbanding dengan saiz badan.

Diet

Bears Black American adalah haiwan omnivor yang lebih suka memakan pelbagai jenis makanan. Hidangan khas mereka termasuk serangga, kacang, tumbuhan, madu, buah-buahan, bangkai, mamalia kecil dan ikan. Makanan mereka berbeza-beza bergantung kepada lokasi dan musim sebenar mereka. Beruang hitam kadang-kadang akan membunuh moose atau anak lembu rusa muda untuk terus hidup, memperkuat reputasi mereka sebagai pemakan yang sangat oportunis.

Habitat dan Julat

Beruang, yang merupakan pendaki pokok yang sangat baik, dianggap sebagai spesies beruang paling kecil, namun tersebar luas, beruang. Penduduk mereka, dengan beberapa perkiraan mendekati 1 juta orang yang kuat, dan telah dibantu bersama oleh permainan dan alam mempertahankan dan taman di Mexico, Amerika Syarikat, dan Kanada sama. Beruang hitam diketahui hidup kebanyakannya di kawasan hutan, terutamanya hutan luruh dan konifer, tetapi sering meninggalkan habitat konvensional mereka mencari air dan makanan. Ini sering kali disebabkan oleh mereka kadang-kadang tertarik kepada masyarakat manusia, kerana terdapatnya makanan di kawasan maju, seperti sampah orang ramai atau ladang dan kebun mereka. Beruang Hitam adalah roamers tetap yang melintasi wilayah besar. Bears Black American secara historis dikenali untuk menduduki hampir semua kawasan berhutan di Amerika Utara. Walau bagaimanapun, mereka kini lebih terhad kepada kawasan kurang padat penduduknya di AS, tetapi masih mendiami sebahagian besar kawasan bersejarah mereka di Kanada, selain dari kawasan Central Plains yang 'secara intensif ditanami dan kawasan yang didiami penduduk. Mereka telah disenaraikan oleh Kesatuan Antarabangsa untuk Pemuliharaan Alam (IUCN) sebagai spesies paling kurang 'perhatian'. Ini disebabkan oleh populasi global mereka yang besar, yang dianggarkan sekitar dua kali ganda daripada semua spesies beruang lain yang digabungkan, dibantu oleh pengedaran mereka yang meluas dan gaya hidup yang boleh disesuaikan. Kebanyakan spesies beruang lain sama ada terancam atau pupus. Musim memburu undang-undang sering ditawarkan di pelbagai kawasan untuk membantu menjaga penduduk Amerika Black Bear di dalam pemeriksaan, kerana makhluk ini menyediakan daging permainan berkualiti tinggi. Menjual bahagian-bahagian beruang, bagaimanapun, menyalahi undang-undang di kebanyakan tempat, dan pelanggar undang-undang mungkin dikenakan penalti masa kewangan dan penjara yang ketat untuk menjualnya. Milenium baru telah melihat kehadiran geografi dan numerik mereka terus berkembang.

Kelakuan sosial

Satu sifat tingkah laku yang lazim digunakan untuk kebanyakan subspesies Black Bear Amerika adalah keupayaan untuk menggunakan kuku dan gigi mereka untuk menandakan pokok sebagai satu bentuk komunikasi. Haiwan ini yang bersifat bersendirian selain cubs dan ibu, biasanya lebih suka memakan makanan sahaja. Mereka boleh, bagaimanapun, kadang-kadang mentolerir satu sama lain apabila terdapat banyak makanan di rantau tertentu, dan bukannya makan dalam kumpulan. Peratusan besar beruang hitam hibernate, bergantung pada ketersediaan makanan dan keadaan cuaca tempatan. Contohnya, beruang mungkin tidak hibernate di kawasan dengan bekalan makanan yang konsisten dan cuaca panas sepanjang musim sejuk.

Tabii Pembiakan

Beruang Hitam Amerika diketahui berkahwin selama bulan-bulan musim panas, dan mempunyai masa kehamilan selama 63-70 hari. Seorang wanita purata boleh melahirkan 1-6 anak cucunya sepanjang hayatnya, dengan anak-anaknya yang tinggal dengannya selama satu setengah tahun selepas tempoh penyusuan yang biasanya 6-8 bulan. Beruang hitam wanita biasanya menjadi matang secara seksual selepas kira-kira 2 tahun dari lahir, tetapi kadang-kadang boleh menghasilkan semula selepas setahun apabila anak-anak mereka meninggal kerana pelbagai sebab.

Disyorkan

Apakah Perbezaan Antara Buah dan Sayuran?
2019
Harga Rumah di Bandar Utama Kanada
2019
Negara-Negara Di mana Tentera Adakah Seorang Majikan Utama
2019