Berapa Banyak Spesies Capybaras Adakah Ada?

Apa itu Capybara?

Capybara adalah spesies mamalia separa akuatik yang tergolong dalam susunan tikus. Rata-rata, spesies ini tumbuh sekitar 4 kaki panjang, 2 kaki tinggi, dan sehingga 100 pound berat, menjadikannya sebagai tikus terbesar di dunia. Capybara mempunyai badan berat berkadar dengan saiz kakinya, yang lebih panjang di bahagian belakang daripada di bahagian depan. Tikus besar ini diliputi dalam bulu coklat kemerahan gelap dengan bulu berwarna lebih terang di sekitar hidung dan mulutnya. Kulit kelabu gelapnya boleh dilihat di bawah bulu di beberapa tempat. Capybara adalah haiwan sosial yang hidup dalam kumpulan besar; yang terbesar kumpulan ini dicatatkan pada 100, walaupun kumpulan 10 adalah jauh lebih biasa. Habitatnya adalah dari dataran rendah ke hutan hujan, walaupun rumahnya selalu dekat dengan air (misalnya, tasik, sungai, dan rawa). Dietnya terdiri daripada tumbuhan yang tumbuh berhampiran air, di mana spesies ini makan antara 6 dan 8 paun rumput setiap hari. Spesies ini telah disesuaikan secara fizikal dengan gaya hidup akuatik dengan mata dan hidungnya terletak berhampiran bahagian atas kepalanya. Kedudukan ini membolehkan capybara terus terendam di dalam air semasa ia memerlukan nafas cepat udara dan mengimbas kawasan tersebut untuk kemungkinan pemangsa. Jika perlu, capybara dapat menahan nafas selama hampir 5 minit untuk mengelakkan bahaya.

Berapa Banyak Spesies Capybaras Ada?

Capybara tergolong dalam genus Hydrochoerus dan dibahagikan kepada dua spesies hidup: H. hydrochaeris dan H. isthmius . Dua spesies lain, H. gaylordi, dan H. ballesterensis, telah pupus.

H. hydrochaeris, juga dikenali sebagai carpincho, mempunyai kawasan pengedaran yang besar di seluruh Amerika Selatan. Ia telah direkodkan di Peru, Colombia, Venezuela, Argentina, Bolivia, Ecuador, Guyana, Uruguay, Paraguay, dan Brazil. Di Venezuela dan Brazil, spesies ini berkembang sepanjang tahun. Kehamilannya berlangsung selama 4 bulan dan ia melahirkan antara 3 dan 4 anak. H. hydrochaeris disenaraikan sebagai Keprihatinan Least oleh Kesatuan Antarabangsa untuk Pemuliharaan Alam (IUCN) kerana ia mempunyai saiz populasi yang besar, yang kebanyakannya hidup di kawasan yang dilindungi.

The H. isthmius, juga dikenali sebagai capybara yang lebih rendah, mempunyai kawasan pengedaran yang lebih kecil. Spesies ini boleh ditemui di wilayah barat Venezuela, wilayah barat laut Kolombia, dan kawasan timur Panama. Ia dipercayai kurang biasa di Venezuela daripada di negara lain. Tempoh kehamilan spesies ini adalah lebih pendek daripada spesies lain di antara 104 dan 111 hari. Ia melahirkan antara 2 dan 8 keturunan. Oleh kerana kekurangan maklumat mengenai spesies ini, IUCN belum lagi mengklasifikasikan status pemuliharaannya.

Ancaman Menghadapi Capybara

Capybara menghadapi beberapa ancaman semasa hidupnya, termasuk alam semula jadi dan buatan manusia. Kedua-dua spesies ini diancam dengan meningkatkan penebangan hutan akibat industri kayu dan pertanian. Selain itu, habitat akuatik mereka berada dalam ancaman kerana projek-projek pembangunan mengalirkan air untuk membuat jalan untuk projek-projek pembinaan. Capybara juga diburu sebagai sumber makanan oleh sesetengah masyarakat tempatan dan kulitnya dinilai sebagai sumber kulit.

Disyorkan

Pertempuran Di Old Baldy - Perang Korea
2019
Tapak Warisan Dunia UNESCO Di Turki
2019
Senarai Spesies Terancam Cetaceans
2019