Baboon - Haiwan yang unik di Dunia

Babun adalah beberapa primata terbesar yang dimiliki oleh genus Papio. Mereka terdiri daripada lima spesies yang termasuk zaitun, chacma, guinea, hamadryas, dan babi kuning. Babun adalah monyet dunia lama, yang terutama tinggal di tanah. Badan mereka ditutup dengan bulu tebal untuk orang dewasa dengan muncung dan punggung yang kosong. Lelaki umumnya lebih besar daripada perempuan. Mereka bertambah berat sehingga 100 paun. Tidak seperti monyet dunia baru, babi mempunyai ekor pendek yang tidak digunakan sebelum digunakan. Babun mempunyai teka-teki seperti anjing dengan mata yang sangat dekat.

Tingkah Laku Sosial

Babun adalah haiwan sosial yang hidup di dalam tentera yang terdiri daripada kira-kira 50 ahli dan ada yang mempunyai sehingga 250 ahli. Di dalam kumpulan sosial mereka, baboon memaparkan banyak keramahan melalui tindakan seperti membantu menjaga anak muda, dandanan, berkongsi makanan, dan melindungi satu sama lain daripada pemangsa. Kumpulan sosial babi terdiri daripada lelaki dan perempuan dengan beberapa lelaki bertindak sebagai pihak yang dominan. Perempuan cenderung berpegang kepada kumpulan yang dilahirkan ketika lelaki bergerak dari satu kumpulan ke yang lain selepas mencapai kematangan seksual di sekitar 8 tahun. Orang muda tentang usia yang sama boleh bermain bersama dan kadang-kadang akan bermain dengan primata lain seperti simpanse.

Komunikasi

Babun adalah haiwan pintar dengan pelbagai kemahiran komunikasi termasuk pelbagai penyuaraan, gerak tangan, dan ekspresi wajah. Mereka mempunyai corak komunikasi yang unik yang juga dapat dilihat pada manusia seperti mengekalkan sentuhan mata. Baboons boleh menggunakan beberapa yawns untuk berkomunikasi dalam diri mereka atau menakutkan musuh dengan memamerkan taring besar mereka. Dari corak komunikasi antara pelbagai ahli kumpulan, babun dapat menubuhkan struktur sosial dan dominasi dalam kumpulan.

Habitat dan Diet

Babun berasal dari Afrika dan Arab. Mereka lebih suka padang rumput savannah terbuka, bukit-bukit, dan lain-lain menduduki kawasan separa padang pasir. Penyesuaian tinggi mereka membolehkan mereka tinggal di hutan tropika. Babun membelanjakan sebahagian besar masa mereka di atas tanah yang bergerak di sekeliling dan memanjat pokok pada waktu malam untuk berehat. Mereka adalah omnivora dengan diet mereka yang terutama bersandar pada herbivora. Babun memakan rumput, akar, serangga, buah-buahan, benih, kulit, burung, binatang peliharaan seperti kambing dan kambing, dan ikan. Kadang-kadang, babun boleh memburu haiwan seperti antelop.

Pembiakan

Kawalan dan pembiakan berbeza-beza mengikut spesies. Dalam kebanyakan spesies, bagaimanapun, pasangan lelaki dengan mana-mana wanita dalam pasukan. Seorang wanita mungkin mempunyai lebih daripada satu pasangan. Apabila panas, betina membentangkan pantatnya yang bengkak dan redup kepada seorang lelaki. Tempoh kehamilan berlangsung selama enam bulan. Kelahiran tunggal adalah yang paling biasa di kalangan babun walaupun kes-kes jarang kelahiran kembar dicatatkan. Wanita terutamanya menjaga anak-anak muda walaupun lelaki mungkin menjaga anak-anak muda untuk memihak kepada wanita. Kadang-kadang, wanita dalam kumpulan membantu dalam menjaga golongan muda perempuan lain. Lelaki berjuang untuk dominasi atau wanita tertentu boleh membunuh anak-anak muda untuk berkahwin dengan wanita.

Ancaman

Walaupun babon itu diklasifikasi sebagai mamalia yang paling kurang perhatian, ia menghadapi beberapa ancaman yang berpotensi. Sebahagian daripada ancaman ini termasuk pemusnahan habitat dan pemecahan melalui aktiviti manusia seperti penempatan dan pertanian, memburu bebek di kawasan berhampiran penempatan manusia, dan penggunaannya yang luas dalam makmal penyelidikan. Babun juga menghadapi ancaman dari musuh mereka termasuk singa, hyena yang dilucutkan, cheetah, dan harimau.

Disyorkan

Apakah Kepulauan Terbesar di Denmark?
2019
Apakah Liga Bangsa?
2019
Fakta Mengenai California
2019