Apa itu Katak Terbesar di Dunia?

Katak goliath (Conraua goliath), yang juga dikenali sebagai katak licin gergasi atau bullfrog goliath, adalah katak hidup terbesar. Katak goliath biasa boleh berkembang hingga 12.6 inci dan berat 7.17 paun. Mereka ditemui di hutan liar di Cameroon dan Guinea Khatulistiwa.

Penerangan Fizikal

Katak goliath mempunyai kulit berbutir dengan dorsal siena hijau dan abdomen kuning atau oren. Mereka kekurangan kantung vokal dan pad perkahwinan. Katak goliath purata mengukur 12.6 inci dari moncong ke bolong dan berat 7.17 paun. Katak mempunyai mata yang luar biasa besar yang boleh berkembang menjadi diameter 1 inci. Telur dan anak ayam dari katak goliath adalah saiz yang sama dengan katak lain tetapi fakta yang menarik adalah katak goliath hanya sepertinya tidak berhenti berkembang. Katak mempunyai jari kaki berselaput sepenuhnya dan membran yang meluas ke hujung jari kaki.

Habitat

Habitat semulajadi katak goliath adalah berhampiran aliran sungai yang cepat atau sungai yang tidak seperti spesies katak lain yang lebih suka air bertakung seperti rawa dan kolam. Mereka kebanyakannya ditemui di sungai-sungai di Equatorial Guinea dan Cameroon. Katak tertarik untuk membersihkan air dengan tahap oksigen yang tinggi dan pencemaran yang rendah. Di luar air, katak goliath lebih suka persekitaran yang padat dengan kelembapan yang tinggi.

Diet

Katak goliath adalah herbivora dan lebih suka memakan tumbuhan akuatik yang tumbuh di sekitar jeram dan air terjun. Inilah sebab utama mengapa mereka mempunyai julat yang terhad. Katak dewasa juga menyuap serangga terutama lobak dan belalang. Mereka juga memakan katak kecil, ketam, dan ular.

Kitaran hidup

Katak Goliath hidup lebih lama daripada spesies katak lain; jangka hayat mereka boleh selama 15 tahun di alam liar dan 21 tahun di penangkaran. Mereka jarang mati sebab-sebab semula jadi selain dari usia tua. Ancaman penting kepada kehidupan mereka adalah pemangsa seperti buaya dan ular besar. Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, pemusnahan habitat dan pencemaran habitat semulajadi mereka telah mengehadkan jangka hayat mereka.

Kelakuan

Katak goliath tidak mempunyai karung vokal dan tidak boleh menghasilkan panggilan kawin yang tipikal katak mencari pasangan. Pembiakan sebenar berlaku di dalam air apabila betina menghasilkan telur yang disenyawakan oleh lelaki. Untuk memastikan persenyawaan telur, katak menganggap posisi amplexus yang membolehkan wanita menghasilkan telur sebagai lelaki menyuburkannya secara serentak.

Pemuliharaan

Ancaman segera kepada katak adalah memburu kerana ia dianggap sebagai sebahagian daripada diet di Cameroon dan Equatorial Guinea. Katak telah diburu untuk menghilangkan kepupusan yang menyebabkan IUCN mengisytiharkan spesies terancam. Pemuliharaan konservasi terlibat dalam usaha dengan masyarakat setempat untuk memastikan pemburuan disimpan ke tahap yang mampan. Kebanyakan katak ini ditangkap dan dieksport ke zoo setiap tahun tetapi mereka terbukti saraf dalam penawanan. Oleh sebab itu, kerajaan Guinea Khatulistiwa telah membatasi eksport katak ini untuk tidak lebih dari 300 dalam setahun.

Disyorkan

Pergunungan Paling Tinggi Di Burkina Faso
2019
Apa Warna Dan Simbol Of The Flag Of Liechtenstein Berarti?
2019
Adakah Catalonia A Country?
2019